
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bankalardan yapılan kaydi altın satım işlemleri kambiyo işlemi olarak değerlendirilecek ve bu işlemlere Kambiyo Muameleleri Vergisi (KMV) uygulanacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı doğrultusunda, 17.03.2025 tarihinden itibaren, vadesiz hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan kaydi altın satış işlemleri, kambiyo işlemi kapsamında değerlendirilerek bu işlemler üzerinden binde 2 (%0,2) kambiyo muamelesi vergisi (KMV) uygulanacak.
Daha önce Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 21.05.2020 tarihli yazısı ile başlatılan bu uygulama, aradan 3,5 yıl geçtikten sonra Danıştay 7. Dairesi Başkanlığı’nın kararıyla iptal edilmişti.
Danıştay kararında şunlar aktarılmıştı:
“Banka hesapları üzerinden fiziki teslimat olmaksızın yapılan altın satış işlemlerinin, bu konuda açık bir yasal düzenleme bulunmamasına rağmen kambiyo satışı olarak değerlendirilmesi suretiyle BSMV'ye tabi tutulması hukuka aykırıdır. Danıştay 7. Daire, 2023/1758 K.”
