BoFA'dan altın için yeni rekor tahmini

Okuma Süresi: 2 Dakika
BoFA'dan altın için yeni rekor tahmini
Doviz.com
23.06.2025 12:20

Jeopolitik gerilimler ve savaşların altın fiyatlarının yükselişinde beklendiği kadar etkili olmayabileceğinin altını çizen Bank of America (BofA) analistleri, altında bir sonraki rekor seviyelere ABD'nin giderek büyüyen mali açığına yönelik endişeler nedeniyle ulaşılabileceğini söyledi. Buna göre BoFA, ons altının 12 ay içinde 4 bin dolara çıkabileceğini tahmin etti.

Nisan ayında ABD'nin başlattığı kapsamlı gümrük tarifesi sonrası 3.500 dolara kadar çıkarak zirve tazeleyen altın, 2025 yılı boyunca küresel ticaret gerilimleri ve artan jeopolitik riskler nedeniyle yaklaşık %30 yükseliş kaydetmişti.

BoFA analistleri ise savaşlar ve çatışmaların genellikle kısa vadeli fiyat artışları yaratsa da her zaman altın üzerinde sürdürülebilir bir yukarı yönlü etki oluşturmayacağını söyledi.

İsrail’in İran’a başlattığı hava saldırılarının ardından geçen hafta altının %2 değer kaybettiğini hatırlatan BoFA analistleri, altında yeni rekor yolunun artık savaşlardan değil, mali disipline ilişkin endişelerden geçeceğini paylaştı.

Bankanın konuya ilişkin notunda, “İsrail-İran savaşı büyüyebilir ancak bu tür çatışmalar genellikle kalıcı yükselişin nedeni değildir. Asıl belirleyici olan, ABD bütçe görüşmelerinin seyri ve borç açığının ne ölçüde daraltılabileceğidir” denildi.

Donald Trump’ın Senato’dan geçirmeye çalıştığı büyük vergi ve harcama paketine dikkat çekilen notta, bu tasarının kabul edilmesi halinde ABD’nin bütçe açığının trilyonlarca dolar daha artmasının beklendiği aktarıldı.

Altında yüzde 19 yükseliş beklentisi

ABD’nin borç yüküne ilişkin endişelerin yatırımcıların güvenli liman olarak altına yönelmesine sebep olabileceğini bildiren analistler, önümüzdeki 12 ayda ons altının 4 bin dolara çıkabileceğini öngördü.

BoFA’nın son tahmini ise bugün itibarıyla 3 bin 360 dolardan işlem gören ons altında yaklaşık yüzde 19 artış beklendiğini gösterdi.

İLGİLİ HABER Savaşın gölgesinde piyasalar: Altın, petrol ve dolarda haftanın ilk rakamları ABD'nin İsrail-İran çatışmasına dahil olması ve İran'ın nükleer tesislerini vurması sonrasında haftanın ilk işlem gününde petrol ve dolar yükselirken, altın ve euroda sınırlı geri çekilme yaşandı.
REKLAMI KAPAT X