Çin Merkez Bankası'nın altın alım hızı yavaşladı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Çin Merkez Bankası'nın altın alım hızı yavaşladı
Doviz.com
07.05.2024 16:28

Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) nisan ayında altın rezervleri art arda 18. ayda da artarken, alım hızında yavaşlama yaşandı.

Çin Merkez Bankası’nın nisanda altın rezervleri 18. ayda da yükselirken, bankanın altın alım hızı düştü.

Uzun zamandır piyasanın en büyük alıcılarından biri olan Çin Halk Bankası, 2022'den bu yana külçe varlıklarını istikrarlı bir şekilde artırıyor ancak altının şubat ortasından bu yana rekor kıran yükselişi, talebin azalmasına yol açtı.

Bugün açıklanan resmi verilere göre PBOC, nisan ayında 60 bin troy ons satın aldı. Bu rakam, mart ayında 160 bin ons, şubatta ise 390 bin onstu.

Dünya Altın Konseyi'ne göre Çin'in başını çektiği merkez bankalarının ilk çeyrek alımları tarihteki en güçlü alımlar olarak kayda geçti.

Goldman Sachs analistlerine göre ise merkez bankaları daha uzun vadeli stratejik alıcılar olma eğilimini sürdürürken gelişmekte olan piyasalardaki kurumların külçe alımlarının devam etmesi bekleniyor.

Altın varlıkları ise gelişmekte olan merkez bankalarının rezervlerinin yalnızca yüzde 6'sını oluşturuyor. Altın ayrıca, düşük performans gösteren ekonomi ve cansız piyasalar nedeniyle iştahın keskinleştiği Çin başta olmak üzere Asyalı yatırımcıların artan talebiyle de desteklendi. Ukrayna ve Orta Doğu'daki çatışmalar nedeniyle artan jeopolitik risk ise güvenli liman alımlarını destekledi.

İLGİLİ ANALİZ Altında baskılı süreç devam ediyor Ons altın, yükselen kanal desteğini aşağı kırdığı günden itibaren satış yönlü baskının sürdüğü bir süreç içinde buldu kendisini. İşte baskılı sürecin devam ettiği bu günlerde takip etmemiz gereken önemli seviyeler..

 

REKLAMI KAPAT X