Dolar güçlenirken gram altın kazançlarını geri verdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar güçlenirken gram altın kazançlarını geri verdi
Doviz.com
07.11.2023 15:39

Gram altın, savaşın getirdiği primin azalması sonrasında 1800 liranın altına kadar gerileyerek yaklaşık iki haftalık kazancını geri verdi. 

Ons altın bugün TSİ 15.30 itibarıyla yüzde 0,81 düşüşle 1.961,41 dolara gerilerken; gram altın ise psikolojik eşik olan 1.800 seviyesinin altına inerek 1.796,88 liradan fiyatlandı.

Dolar endeksi ise %0,33 artışla külçe altını denizaşırı alıcılar için daha pahalı hale getirdi.

Kinesis Money analisti Carlo Alberto De Casa ise altın piyasasında rallinin devam edebilmesi için ABD Merkez Bankası’ndan daha fazla güvercin sinyal gelmesi gerektiğini belirtti ve fiyatların aşırı alım bölgesine ulaştıktan sonra konsolide olmaya çalışmasının normal karşılanması gerektiğini ifade etti.

Orta Doğu'daki çatışmaların güvenli liman talebini artırmasıyla ons altın ekim ayında %7'den fazla yükseliş kaydetmişti.

Piyasalar Fed yetkililerinin konuşmalarını bekliyor

Piyasalar ise altın fiyatlarının kısa vadeli seyri için Fed yetkililerinin konuşmalarına odaklandı. Bu kapsamda son olarak Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, faiz adımları konusunda kesin bir karara varmak için daha fazla bilgiye ihtiyacı olduğunu belirtmiş ve faizlerde iyi bir yerde olunduğunu söylemek için erken olduğunu ifade etmişti. Bu durum ise altın fiyatları üzerinde baskının devam edebileceğine işaret etti.

İLGİLİ HABER Fed yöneticisi Kashkari’den şahin mesaj Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, faiz adımları konusunda kesin bir karara varmak için daha fazla bilgiye ihtiyacı olduğunu belirterek, "İyi bir yerde olduğumuzu söylemeye hazır değilim" dedi.

Yatırımcılar ise geri çekilmenin ortasında bu hafta Fed yetkililerinin yapacağı diğer konuşmaları beklemeye başladı. Bu konuşmalardan en önemlisi ise çarşamba ve perşembe günü konuşacak Başkan Jerome Powell'a ait olacak.

Fed Başkanı Powell’ın konuşmaları öncesinde CME FedWatch aracına göre yatırımcılar Fed'in aralık toplantısında faizleri değiştirmeme ihtimalini %90 olarak görüyor.

Kaynak: CME FedWatch

Capital analisti Kyle Rodda ise bu hafta Hazine ihalelerinde talebin yetersiz kalması durumunda faizlerin tekrar yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini ve bu durumun altın fiyatları üzerinde bir miktar aşağı yönlü baskı yaratabileceğini söylüyor.

Emtia fiyatlarında son durum

Öte yandan diğer değerli metallerde satış baskısının daha fazla olduğu görülüyor.

Buna göre ons gümüş %2 düşüşle 22,56 dolara gerilerken, platin %1,27 düşüşle 897,03 dolardan işlem görüyor. Paladyum ise %1,1 düşüşle 1.096,76 dolardan fiyatlanıyor.

REKLAMI KAPAT X