Dolar/TL primi, gram altında yeni rekor getirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Dolar/TL primi, gram altında yeni rekor getirdi
Doviz.com
17.07.2023 13:17

Küresel piyasalarda Çin'den gelen zayıf ekonomik verilerin ardından ons altında yatay bir seyir izlenirken; yurt içi piyasada gram altın ise tarihi zirvesine ulaşan dolar/TL’nin desteğiyle rekor tazeledi.

Buna göre, ons altın ons başına 1.958 dolar seviyesinden işlem görürken; gram altın ise 1.656 seviyesine kadar çıkarak rekor tazeledi.

Dolar endeksi ise faiz artırımlarında yavaşlanabileceği beklentilerinin artmasıyla psikolojik destek seviyesi olarak görülen 100’ün altına inerek, 99,48 seviyesinden işlem görüyor. Dolar endeksindeki bu gerilemeye rağmen yurt içi piyasalarda dolar/TL ise rekor serisini sürdürüyor.

Buna göre dolar/TL saat 13.10 itibarıyla yüzde 0,65 artışla 26,2963 seviyesinden işlem görüyor. Dolar kurundaki bu yükseliş ise gram altının da yeni rekor seviyelere ulaşmasına destek oluyor.

İLGİLİ ANALİZ Gram altında yükselen trend dikkatle izleniyor Gram altın, geçtiğimiz hafta yükselen ons altının desteğiyle yeni en yüksek seviyesini 1652 TL’ye taşırken, haftalık kapanışını ise 1640 TL’den yaptı. Bu yeni zirve ile gram altının yükselen trendi ise dikkatleri üzerine çekmeyi bir kez daha başardı.

Ons altında takip edilecek seviyeler neler?

Geçen haftaki ABD verileri, tüketici fiyatlarının iki yıldan uzun bir sürenin en yavaş hızında artmasıyla enflasyonist bir eğilime işaret etmişti.

Analistler de, Fed'in 25-26 Temmuz'daki toplantısında 25 baz puanlık bir artırım yapmasını ve gelecek yılki kesintilerden önce faizlerin muhtemelen bu seviyelerde sabit bırakılmasını beklediğini bildirdi.

Bu durum ise altın fiyatlarını cuma günü 16 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkarırken, nisan ayından bu yana da en iyi haftasını geçirmesini sağladı.

Ancak, City Index analisti Matt Simpson, altındaki TÜFE sonrası rallinin nefes almak için durakladığını ve bunun bir sonucu olarak 1.940-1.950 dolar bölgesine doğru bir geri çekilmenin normal karşılanması gerektiğini söyledi.

Reuters teknik analisti Wang Tao'ya göre ise ons altında bundan sonra takip edilmesi gereken seviye 1.961 dolar olacak. Buna göre bu nokta üzerinde alınacak günlük kapanışlar, 1.971 ila 1.977 dolar aralığına yeni bir yolculuğu başlatabilir.

REKLAMI KAPAT X