Enflasyon haftasına altından temkinli başlangıç

Okuma Süresi: 2 Dakika
Enflasyon haftasına altından temkinli başlangıç
Doviz.com
07.08.2023 14:48

Altın fiyatları, ABD enflasyon verilerinin açıklanacağı haftanın ilk gününe hafif bir düşüş ile başladı.

Yüksek faiz oranları ve ABD'nin kredi notunun düşürülmesi endişeleriyle geçtiğimiz haftaki kayıplarının ardından bir miktar yükselen altın fiyatları, ABD Hazine tahvil getirileri ile küresel bazda dolardaki toparlanma sonrasında satış baskısıyla karşılaştı.

Beklenenden daha zayıf gelen tarım dışı istihdam verisinin ardından sarı metal ise cuma günü bir miktar rahatlasa da, haftayı yaklaşık %1 düşüşle kapatarak son bir ayın en kötü performansını sergiledi.

Öte yandan, Fitch'in ABD'nin kredi notunu düşürmesine rağmen yatırımcıların doları tercih etmesiyle birlikte, ABD faiz oranlarının daha uzun süre yükseleceği beklentisi son haftalarda sarı metal üzerinde ağır bir baskı oluşturdu.

İLGİLİ HABER Fitch, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu düşürdü Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ABD'nin uzun vadeli kredi notunu "AAA"dan "AA+"ya düşürürken, görünümü de negatif izlemeden durağana çevirdi.

Fitch'in not indirimi aynı zamanda ABD Hazine tahvillerinin getirilerinde keskin artışları tetikledi ve bu da altın gibi getirisi olmayan varlıklar üzerinde baskı yarattı.

Bu gelişmelerin ardından değerli metal piyasalarının odağı ise dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin daha fazla ipucu sunabilecek perşembe günkü ABD tüketici fiyat endeksi verilerinde olacak.

Enflasyonun haziran ayındaki keskin düşüşün ardından yeniden yükselişe geçmesi beklenirken, bunun da Fed'i daha fazla faiz artırımına itmesi bekleniyor.

Buna göre, güçlü bir enflasyon verisi karşısında altının ise daha da gerilemesi bekleniyor.

Yurt  içi piyasada son durum ne?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, son dönemde işlenmemiş altın ithalatında yaşanan yükselişin dış ticaret ve ödemeler dengesi üzerindeki olumsuz etkilerini takip eden Bakanlık, söz konusu ithalata yönelik çeşitli tedbirlerin alınması için çalışmalarını sürdürdü.

Bakanlık yetkilileri, bu etkilerin azaltılması amacıyla ilgili kurumlar ve sektör temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Bakanlık, işlenmemiş altın ithalatının cari açık üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak, Türkiye'nin döviz rezervlerini desteklemek için 'kota uygulaması' getirmeye karar verirken, söz konusu karara ilişkin mevzuat çalışmalarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca kısa süre içerisinde tamamlanması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Altın ithalatına kota getirilecek Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın işlenmemiş altın ithalatına kota uygulaması getireceği bildirildi.
REKLAMI KAPAT X