Faiz artırımı endişeleri altını üçüncü haftalık düşüşe sürüklüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz artırımı endişeleri altını üçüncü haftalık düşüşe sürüklüyor
Doviz.com
17.02.2023 09:45

ABD'den gelen bir dizi güçlü ekonomik verinin ardından ABD Merkez Bankası'nın daha fazla faiz artırımına gidebileceği endişelerinin artması, altın fiyatlarındaki geri çekilmenin üçüncü haftaya taşınmasına sebep oldu.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,63 düşüşle 1.106,11 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,66 düşüşle ons başına 1.823,51 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,96 düşüşle ons başına 1.834,10 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,42 artışla 104,4480 seviyesinden işlem görüyor.

Altın enflasyondan korunma aracı olarak görülürken, yüksek faiz oranları getirisi olmayan külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak altına olan ilginin azalmasına yol açtı.

Tastylive'dan Ilya Spivak, bu hafta açıklanan güçlü ABD perakende satış verilerinin ve yüksek tüketici fiyatlarını gösteren verilerin Fed'in daha şahin bir tutuma geçmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

ABD perakende satış ve tüketici enflasyonu verilerinin yanında dün açıklanan ABD üretici enflasyonu verisi de bu beklentileri güçlendirdi.

Spivak ise bu gelişmenin ardından sabit getirisi olmayan altın fiyatlarına olan ilginin bir süre kısıtlı kalabileceğini belirtti.

Ayrıca, bu hafta birçok Fed yetkilisi, enflasyonu merkez bankasının %2'lik hedefine indirmek için para politikasının sıkı kalması gerektiğini yinelemişti.

Son olarak perşembe günü iki Fed yetkilisi, ABD merkez bankasının faiz oranlarını bu ayın başlarında artırdığından daha fazla artırması gerektiğini söyledi.

Perşembe günü açıklanan veriler de, ABD'de aylık üretici fiyatlarının geçen ay %0,7 arttığını ve böylelikle piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde kalındığını gösterdi.

Para piyasaları bu gelişmelerin ardından Fed'in gösterge faiz oranlarını mayıs ayına kadar %5'in üzerine çıkarmasını ve yıl boyunca bu seviyelerde kalmasını beklemeye başladı.

Dolar endeksi ise son altı haftanın en yüksek seviyesine çıkarken endeksteki bu artış, külçe altını diğer alıcılar için daha az cazip hale getirererek, fiyatlarda satış baskısı oluşmasına yol açtı.

ABD'de gösterge 10 yıllık Hazine tahvil getirileri de son açıklanan ABD ÜFE verisinin ardından aralık sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

REKLAMI KAPAT X