Faiz artışı endişeleriyle altın fiyatlarında yükseliş ivmesi yavaşladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz artışı endişeleriyle altın fiyatlarında yükseliş ivmesi yavaşladı
Doviz.com
20.12.2022 10:08

ABD ve Avrupa merkez bankalarının faiz kararları ve piyasalara verdiği mesajlar sonrasında altın fiyatlarında yükseliş ivmesi yavaşladı.

Gram altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,35 artışla 1.075,22 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, %0,34 artışla ons başına 1.793,17 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,18 artışla ons başına 1.800,90 seviyesinden işlem görüyor.

Artan faiz oranları ve 2023'te olası bir resesyon yaşanması endişesi yatırımcıların Hazine tahvillerine yönelmesine yol açarken, altın fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin ise yavaşlamasına sebep oldu.

Dolar endeksi daha önce gördüğü yaklaşık yedi ayın en düşük seviyesinden toparlandıktan sonra dengelenme arayışına girerken, ABD 10 yıllık Hazine getirileri art arda üçüncü seansta da yükselerek 3,67 seviyesine çıktı.

Bu durum, altının bu yıl güvenli liman statüsünü büyük ölçüde dolara bırakmasına neden olarak altın fiyatlarının baskı altına girmesine sebep oldu. Ons altın bu baskının sonucunda, Rusya-Ukrayna savaşısının ilk günlerinde ulaştığı zirvelerden önemli ölçüde geriledi.

Altın fiyatları üzerindeki son satış baskısı, geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki yıl faiz oranlarının artmaya devam edeceğini belirten bir dizi şahin yorumundan sonra artış gösterdi. Yükselen oranlar, getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak altın ve diğer metaller üzerinde daha fazla baskının oluşmasına sebep oldu.

Yatırımcılar ise yüksek enflasyon ve artan faiz oranları nedeniyle 2023 yılında bir resesyon yaşanmasından endişe duyuyor.

Analistler ise, ekonomik büyümeye odaklanmanın azalması ve diğer ekonomik verilerin yılın geri kalan kısmında nispeten daha az olması sebebiyle 2022'nin son iki işlem haftasında hacimlerin de düşmesini bekliyor.

REKLAMI KAPAT X