Faiz kararı sonrası gram altında yeni tarihi zirve!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararı sonrası gram altında yeni tarihi zirve!
Doviz.com
23.06.2023 10:50

Şubat ayından bu yana en büyük haftalık kaybına hazırlanan ons altın, son 3 ayın en düşük seviyesine gerilerken; Merkez Bankası’nın faiz artırımından sonra yükselişine ivme kazandıran dolar/TL’den destek bulan gram altın, tarihi zirvesine çıktı.

Buna göre, ons altın ons başına 1.916 dolar seviyesinden işlem görürken; ons altın ve bankalararası dolar kuru üzerinden hesaplanan gram altın, dolar/TL'nin 25,48 seviyesini görmesiyle 1.567 TL’ye kadar yükselerek yeni tarihi zirvesine ulaştı.

İLGİLİ ANALİZ Faiz kararı sonrası dolar ve euro tüm zamanların rekorunu kırdı! Dün gerçekleşen PPK toplantısında piyasa beklentisinin altında faiz artıran TCMB’nin politika faizini 15’e çıkarmasının ardından dolar/TL, euro/TL ve gram altın tüm zamanların rekorunu kırdı. BIST 100 endeksinde de sert yükseliş yaşandı.

Gram altın rekor sonrası bir miktar geri çekilerek 1.544 TL seviyesinden alıcılarıyla buluşuyor.

Ons altın ise cuma günü son üç ayın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Ons altın ayrıca ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın daha fazla faiz artırımını ima etmesinin ardından doların güçlenmesiyle şubat ayından bu yana en büyük haftalık kaybını yaşamaya hazırlanıyor.

Dolar endeksi ise küresel riskten kaçınma eğiliminden destek alarak ons altını denizaşırı yatırımcılar için daha az cazip hale getiriyor.

Buna göre Fed Başkanı Powell, Kongre’deki ikinci gününde tarihi para politikası sıkılaştırma turu durma noktasına gelirken, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını bundan sonra "dikkatli bir hızda" artıracağını söyledi.

Ancak, ABD işsizlik başvuruları geçen hafta 21 ayın en yüksek seviyesinde sabit kaldı ve Fed'in agresif faiz artışları karşısında potansiyel olarak iş gücü piyasasının yumuşadığını gösterdi.

KCM Trade analisti Tim Waterer da altının yüksek faiz beklentilerinin ortasında herhangi bir ivme bulmakta zorlanabileceğini ancak son düşüşlerinden sonra bir miktar toparlanma gösterebileceğini söyledi.

İLGİLİ HABER ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 21 ayın zirvesinde ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 17 Haziran ile biten haftada 264 bin ile Ekim 2021'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyede kalmaya devam etti.
REKLAMI KAPAT X