Faiz kararı sonrası gram altından yeni rekor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Faiz kararı sonrası gram altından yeni rekor
Doviz.com
22.12.2023 10:27

Merkez Bankası’nın yılın son faiz kararı sonrasında gram altın fiziki piyasalarda rekor tazeledi.

Haftanın son işlem gününde altının ons fiyatı 2.048 dolardan işlem görürken, yurt içi piyasalarda dolar kuru ise TCMB’nin faiz kararının ardından 29,20 liraya çıktı.

Dolar/TL ve ons altındaki ılımlı yükselişin desteğiyle gram altın ise bankalararası piyasada 1.938 lirayı test ettikten sonra saat 10.15 itibarıyla 1.923 liradan işlem gördü.

Gram altın fiziki piyasalarda ise dünkü kapanışa göre 1.981 liradan kendisine alıcı bulurken Kapalı Çarşı fiyatlarındaki son yükseliş, gram altının tüm zamanların zirvesinde işlem gördüğüne işaret etti.

Dün açıklanan makroekonomik veriler ise Fed'in faizleri beklenenden daha hızlı düşürebileceği tahminlerini destekleyerek ons altının ılımlı yükselişini sürdürmesinde temel itici güç olmuştu.

Dünkü verilere göre, ABD ekonomisi bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 4,9 ile beklentilerin altında büyümüş ancak bu dönemde yapılan aşağı yönlü revizyona rağmen ülke ekonomisi 2021'in dördüncü çeyreğinden bu yana en güçlü büyümesini kaydetmişti.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ise Fed'in gelecek yıl toplamda 150 baz puanlık bir faiz indirimine gideceği öngörülürken, banka projeksiyonunda söz konusu indirim daha önce 75 baz puan seviyesindeydi.

Yurt içi gündem

Öte yandan dün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan artırarak yüzde 42,50'ye yükseltti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası yılın son faiz kararını açıkladı! TCMB, aralık ayı PPK toplantısının ardından “faiz artış hızında” yavaşlamaya gitti.

Merkez Bankası PPK metninde ise, "Kurul, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edecektir." ifadesi dikkat çekti.

Dün açıklanan verilere göre ayrıca TCMB toplam rezervleri, 15 Aralık haftasında bir önceki haftaya göre 1 milyar 154 milyon dolar artışla 142 milyar 528 milyon dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Söz konusu dönemde altın rezervleri ise 46 milyar 864 milyon dolardan 47 milyar 128 milyon dolara çıktı.

Küresel merkez bankalarının altına olan talebinin güçlü kalmaya devam ettiği bir ortamda açıklanan veri ise TCMB'nin de altın alımlarını sürdürdüğünü gösterdi.

Yurt içinde veri gündeminin sakin olduğu bugün yatırımcılar ise altın fiyatlarının kısa vadeli seyri için TSİ 16.30'da açıklanacak ABD kişisel tüketim harcamaları verisini bekleyecek.

Uzmanlara göre Fed politikasını etkileyebilecek bu veri, piyasada oynaklığın da artmasına yol açabilir.

REKLAMI KAPAT X