Fed’in faiz kararı öncesinde altın güne temkinli başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed’in faiz kararı öncesinde altın güne temkinli başladı
Doviz.com
02.11.2022 10:08

Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırım hızına ilişkin yapacağı konuşmanın belirsizliği altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırırken, dolardaki soğumanın desteğiyle altın güne temkinli bir yükselişle başladı.

Gram altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,39 artışla 989,11 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın%0,26 artışla ons başına 1.652,02 dolar seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,26 artışla ons başına 1.653,95 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi%0,15 düşüşle 111,3865 seviyesinden işlem görüyor.

ABD gösterge 10 yıllık tahvil getirileri ise, 14 yılın zirvesinden gevşeyerek %4,053 seviyesinden işlem görüyor.

Geçtiğimiz haftalarda tahvil faizlerinin yükselmesi ve doların güçlenmesi altın fiyatları üzerindeki satış baskısının en önemli sebebini oluşturmuştu.

Ayrıca yüksek enflasyon, resesyon korkuları ve Çin'in “Sıfır Covid” politikası da talebe zarar vererek altın fiyatlarının düşmesine destek olmuştu.

Dolar endeksindeki soğuma ve ABD tahvil faizlerinin gevşemesi, sabit getirisi olmayan altına olan ilgiyi artırırken, bugün gerçekleşecek Fed’in para politikası toplantısı altın fiyatlarındaki yükselişin sınırlı kalmasına sebep oldu.

Analistler bugün, Fed'in gösterge gecelik faiz oranını üst üste dördüncü kez 75 baz puan artırmasını bekliyor.

ABD Çalışma Bakanlığı’nın dün açıkladığı veriye göre, ABD'de açık iş sayısı eylül ayında beklenmedik bir şekilde arttı. İş gücü talebinin güçlü kaldığını gösteren bu veri, agresif faiz artışlarının reel ekonomide henüz sert bir etkisinin olmadığını kanıtladı. Bu da, Fed'in faiz artışlarında agresif tutumunu devam ettirebileceğinin mesajını verdi.

Altın, enflasyona ve ekonomik belirsizliklere karşı tarihte bir koruma aracı olarak görülürken, yükselen faiz oranları karşısında son dönemlerde oldukça hassas fiyatlamalar gösterdi.

Analistler bu sebeple, bugünkü Fed’in faiz kararı ve sonrasında Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz artırım hızına ilişkin yapacağı konuşmanın altın fiyatlarının yakın vadeli seyrini doğrudan etkileyeceğini belirtiyor.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları ise, salı günü %0,16 düşüşle 919,12 tona geriledi.

Altın fiyatlarında bugün gerçekleşen sınırlı yükselişe diğer değerli metaller de eşlik etti.

Spot gümüş %0,41 artışla ons başına 19,70 dolara, platin %0,65 artışla 954,20 dolara, paladyum ise %1,34 artışla 1.909,35 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X