Fed’in yaklaşan faiz toplantısı altın fiyatlarını baskılıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Fed’in yaklaşan faiz toplantısı altın fiyatlarını baskılıyor
Doviz.com
25.10.2022 10:02

Ons altın, dolar endeksindeki soğumanın desteğiyle yükselmeye çalışırken, Fed’in yaklaşan faiz toplantısı altın fiyatlarını baskılıyor.

Gram altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,13 artışla 987,66 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, yatay bir açılışla ons başına 1.650,34 dolar seviyesinde işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, ons başına 1.654,75 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, yaklaşan Fed toplantısı öncesinde 112,0315 seviyesinde dengelenerek işlem görüyor.

ABD'de ticari faaliyetlerin ekim ayında üst üste dördüncü ayda da daralarak, 28 ayın en düşük seviyesine indiğini gösteren veriler, ekonominin yüksek enflasyon ve artan faiz oranları karşısında soğuduğunun en önemli kanıtı oldu.

Ekonomide meydana gelen daralma, resesyon riskini artırmasına rağmen Fed yetkililerinin faiz artışlarına agresif bir şekilde devam edip etmeyeceği altın fiyatları üzerindeki baskının korunmasına yol açıyor.

Ekonomistler ise, Fed’in 2 Kasım'da gerçekleşecek para politikası toplantısında, üst üste dördüncü kez 75 baz puanlık faiz artışına gitmesine kesin gözüyle bakıyor.

Ekonomistler ayrıca, mevcut enflasyon yarı seviyesine inene kadar, faiz artış hızında yavaşlama beklemediklerini belirtiyor.

Yüksek faiz oranları, sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırırken tahvil getirilerinin de yükselmesine yol açıyor.

En büyük altın tüketicisi ülkeler arasında yer alan Çin’in yaşadığı ekonomik sorunlar ise, fiyatlamalar üzerinde etkisini korumaya devam ediyor.

Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte beklentilerin altında bir büyüme göstermesi ve Çin’in politika yapıcılarının devam ettirdiği “Sıfır-Covid” politikası, altın fiyatları üzerindekiki satış baskısının diğer önemli sebepleri olarak karşımıza çıkıyor.

Tüketici bazında da talebin azaldığını gördüğümüz Çin’de müdahalelerin etkisi ile toparlanma görülürse, yeniden altın talebinde bir yükseliş görülebilir.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları ise, pazartesi günü 0,29 ton artışla 928,39 tona yükseldi.

Diğer değerli metallerde ise karışık bir seyir görülüyor.

Spot gümüş %0,31 artışla ons başına 19,29 dolara, paladyum %1,62 artışla 2.004,87 dolara yükseldi. Platin ise, %0,06 düşüşle 927,59 dolar seviyesinden işlem görüyor.

REKLAMI KAPAT X