FT: TCMB'nin altın işlemleri fiyatlardaki düşüşü derinleştirdi

Okuma Süresi: 1 Dakika
FT: TCMB'nin altın işlemleri fiyatlardaki düşüşü derinleştirdi
Doviz.com
08 Nisan 2026 14:23

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Türk lirasını destekleme stratejisi kapsamında mart ayında gerçekleştirdiği altın satışlarını merceğine alan Financial Times, Türkiye'nin altın hamlelerinin ons altın/dolar fiyatlarındaki düşüşün derinleşmesine katkıda bulunduğunu öne sürdü.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından son dönemde atılan altın adımları küresel ölçekte geniş yankı uyandırdı.

Türk lirasını destekleme amacıyla mart ayı içerisinde 20 milyar dolarlık satış ve takas (swap) işlemi gerçekleştiren Merkez Bankası, piyasalardaki likidite dengesini de etkiledi.

Merkez Bankasının altın rezervlerindeki değişim ve piyasa etkileri

Financial Times gazetesinin haberine göre, İran'daki gerilimin başlangıcından bu yana Türkiye'nin attığı bu adımlar, altın fiyatlarında 2008 yılından bu yana kaydedilen en büyük aylık düşüşe destek oldu.

Londra merkezli Metals Focus danışmanlık şirketinin resmi veriler üzerinden yürüttüğü analizler, TCMB'nin 27 Şubat ile 27 Mart tarihleri arasında 52 ton altın sattığını ortaya koymuştu.

İlgili verilere göre net altın rezervlerinin 440 tona gerilemesiyle birlikte Türkiye'nin rezerv seviyesi son iki yılı aşkın sürenin en düşük noktasına indi.

Aynı zaman diliminde yaklaşık 79 ton altın takası operasyonu yürüten Merkez Bankası ise altın külçelerinin kiralanmasını içeren bu süreçle piyasadaki arzı artırarak fiyatlar üzerindeki aşağı yönlü baskıyı kuvvetlendirdi.

İLGİLİ HABER Bankacılar hesapladı: TCMB rezervleri savaş sürecinde ilk kez yükseldi Bankacıların hesaplamalarına göre TCMB toplam rezervi 13 milyar dolara ulaşan lokal swap desteğiyle İran Savaşı başından bu yana ilk kez geçen hafta yükseliş kaydetti.
İLGİLİ HABER TCMB Başkanı Karahan’dan altın rezervi açıklaması TCMB Başkanı Farih Karahan "Döviz likiditesinin desteklenmesi gereken dönemlerde altın kaynaklı işlemlerin kullanılması son derece doğal bir tercih. İşlemlerin önemli bir kısmı vadeli altın-döviz takası niteliğinde. Yani vadesi geldiğinde söz konusu altınlar yeniden rezervlerimize geri dönecek" dedi.
REKLAMI KAPAT X