Gram altın 1000 lira direncini sert bir şekilde aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın 1000 lira direncini sert bir şekilde aştı
Doviz.com
04.10.2022 10:05

Dolar endeksinde gerçekleşen rallinin soğumasıyla, ons altın fiyatlarında başlayan yükseliş hareketi gram altını tekrar 1000 lira seviyesi üzerine çıkardı.

Ons altın, günün erken saatlerinde 1.702,39 dolar ile 14 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bugün saat 10:00 itibarıyla yüzde 35 artışla ons başına 1.705,74 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Gram altın, artan faiz oranları ve dolar endeksindeki yükseliş ile 962,95 seviyesine kadar inmesinden sonra ons altının desteği ve dolar endeksinin soğumasıyla güçlü bir toparlanma gösterdi ve 1000 lira seviyesini sert bir şekilde aştı. Yeni günde gram altın yüzde 0,37 artışla 1017,66 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri ise, yüzde 0,69 artışla ons başına 1.713,07 seviyesinden işlem görüyor.

New York Fed Başkanı John Williams pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonda soğuma belirtileri görülse de, temel fiyat baskılarının çok yüksek olmaya devam ettiğini ve bunun da Fed’in enflasyonu kontrol altına almak için faiz artışına devam etmesini gerektirdiğini söyledi.

SPI yönetici ortağı Stephen Innes, insanların altına yönelme konusunda hala tedirginliklerin olduğunu ancak Williams'ın hala şahin tonda konuşmasının ve enflasyonu dizginlemekten bahsetmesinin piyasalar tarafından sindirilmeye başladığını belirtti.

Bu hafta açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam verisi de, Fed'in faiz artırım sürecine ilişkin nasıl ilerleyeceği hakkında mesaj vermesi açısından altın yatırımcıları tarafından yakından izlenecek.

Altına olan ilgi tekrar artıyor

Altın enflasyona karşı bir koruma olarak görülse de, yüksek faiz oranları sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırmıştı.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yaklaşık yüzde 4 seviyesine ulaşmasından sonra, yüzde 3,60 seviyelerine inmesiyle altına olan ilgi de yeniden canlandı.

Altına olan ilginin bir göstergesi olarak, SPDR Gold Trust'ın varlıkları pazartesi günü 3,19 ton artarak haziran ayından bu yana en yüksek bir günlük artışını gerçekleştirdi.

İngiltere merkezli bir aracı kurum olan BullionVault'ta, İngiliz kullanıcıların bu hafta normalin iki katından fazla oranda altın satın almak için hesap açtığını belirtti.

Yine de İngiltere'deki altın yatırımcılarının küresel fiyatlar üzerinde fazla bir etkisi olması beklenmiyor. Dünya Altın Konseyi'ne göre İngiliz tüketiciler geçen yıl 15,5 ton altın satın alarak dünya altın piyasasının yaklaşık yüzde 1'ini oluşturuyor.

REKLAMI KAPAT X