Gram altın 1.000 lira seviyesinin altına indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın 1.000 lira seviyesinin altına indi
Doviz.com
07.11.2022 10:22

Gram altın, cuma günü ulaştığı üç haftanın en yüksek seviyesinden sonra ABD dolarının bir miktar değer kazanmasıyla soğuma göstererek, 1.000 lira seviyesinin altına indi.

Gram altın, bugün saat 10:15 itibarıyla %0,58 düşüşle 998,14 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, %0,76 düşüşle ons başına 1.668,48 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,28 düşüşle ons başına 1.671,95 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,32 artışla 111,1183 seviyesinden işlem görüyor. 

ABD Çalışma Bakanlığı’nın cuma günü açıkladığı tarım dışı istihdam verisinin Fed'in ileriye dönük faiz artırımlarında daha az agresif olabileceğine dair beklentileri artırmasının ardından piyasalardaki volatilite oldukça arttı.

Ayrıca dört Fed politika yapıcısının bir sonraki para politikası toplantısında daha küçük miktarlarda faiz artışına gidilip gidilmeyeceği konusunu değerlendireceklerini belirtmesi, cuma günü altın fiyatlarında gerçekleşen yükselişe ivme kazandırdı.

City Index analisti Matt Simpson ise, fiyatların bir önceki seansta yaşanan hızlı yükselişin ardından geri çekilmesinin normal karşılanması gerektiğini belirterek, “Doların bir miktar yükselmesiyle altın fiyatları bugün geri çekildi.” dedi.

Yatırımcılar ise, bu hafta açıklanacak olan ABD enflasyon verisine odaklandı.

ABD enflasyon verisinin, aralık ayında gerçekleşecek para politikası toplantısında Fed’in agresif tutumuna devam edip etmeyeceği konusunda piyasalara ipucu vermesi bekleniyor.

Simpson konuyla ilgili, "ABD enflasyon verileri altın için belirleyici olabilir. Piyasalar şu anda 50 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlarken, sıcak bir enflasyon verisi muhtemelen 75 baz puanlık bir artış ihtimalini artırarak, doları yükseltip altın fiyatlarını düşürecektir." dedi.

Altın tarihte enflasyondan korunma aracı olarak görülmesine rağmen, yükselen faiz oranları sabit getirisi olmayan bu varlığın cazibesini son dönemlerde azaltmıştı.

Dünya Altın Konseyi ise cuma günü yayınladığı bir notta, ekonomik belirsizliklerin artmasının ekim ayında Pekin ve Şangay gibi bölgelerde altın satışlarını artırdığını belirtti.

Diğer değerli metaller de ise haftanın ilk işlem gününde karışık bir görünüm hakim oldu.

Spot gümüş %1,63 düşüşle ons başına 20,51 dolara, platin %1,11 düşüşle 953,49 dolara düştü. Paladyum ise %1,38 artışla 1.896,05 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X