Gram altın 1050 TL seviyesinin altına indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın 1050 TL seviyesinin altına indi
Doviz.com
28.11.2022 10:50

Gram altın, Çin'in çeşitli şehirlerindeki protestoların etkisiyle yükselişe geçen dolar endeksine rağmen ons altındaki soğuma sonucunda, 1050 TL seviyesinin altına indi.

Gram altın, geçtiğimiz haftayı 1050 TL seviyesinden kapattıktan sonra, yeni haftanın ilk gününde %0,27 düşüşle 1.049,02 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,24 düşüşle 1.750,73 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,17 düşüşle ons başına 1.751,10 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,19 artışla 106,1592 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi Çin’de yaşanan gerginliklerle haftaya hafif alıcılı başlayarak, diğer para birimlerine sahip alıcılar için ons altını daha pahalı hale getirdi.

Mega şehirler Guangzhou ve Chongqing salgınları kontrol altına almak için mücadele ederken, pazar günü Çin genelinde birçok şehirde kapanma gerçekleştirildi. Çin ayrıca, pazartesi günü yeni günlük koronavirüs vakası rekorunu kırdığını bildirdi.

IG stratejisti Yeap Jun Rong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Altın fiyatları, ABD dolarının hareketlerini yakından takip ediyor ve Çin'de artan belirsizlikler bu sabah doları destekliyor gibi görünüyor." dedi.

Yeap Jun Rong ayrıca, insanların Çin'deki artan Covid-19 vakalarını göz önünde bulundurarak riskli varlıklardan uzaklaşıyor olabileceğini ve dolar endeksinde yaşanan yükselişle altının güvenli liman statüsünü kaybettiğini vurguladı.

Altın fiyatlarının kısa vadeli seyrini öngörebilmek için yatırımcıların odağında ise, ABD istihdam raporu ve ABD Çalışma Bakanlığı'nın bu hafta açıklayacağı tarım dışı istihdam verileri var. Bu veriler, Fed'in faiz artırım stratejisi üzerinde doğrudan etkili olması sebebiyle yatırımcılar tarafından yakından takip ediliyor.

Piyasalar ayrıca, Fed Başkanı Jerome Powell'ın çarşamba günü ABD ekonomisi ve iş gücü piyasası üzerine gerçekleştireceği konuşmayı da yakından takip edecek.

Piyasa katılımcılarının çoğunluğu ise, Fed'in son politika toplantısının tutanaklarının daha yavaş bir faiz artış hızına işaret etmesinin ardından Fed'in aralık ayındaki toplantısında 50 baz puanlık bir artışa gitmesini bekliyor.

Analistler ise, açıklanacak yeni verilerin ardından beklentilerin daha yüksek bir faiz oranına çevrilmesi durumunda, sabit getirisi olmayan altının elde tutma maliyetinin artacağını ve altın fiyatları üzerindeki baskının da kuvvetlenebileceğini belirtiyor.

Küresel belirsizliklerin artması diğer değerli metallerde de karışık bir görünümün oluşmasına sebep oldu.

Spot gümüş %0,79 düşüşle 21,26 dolara inerken; paladyum %0,44 artışla 1.863,05 dolara, platin ise %0,34 artışla 987,32 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X