Gram altın 1700 liraya ulaştı: Yılbaşından bu yana kazanç %50’yi aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın 1700 liraya ulaştı: Yılbaşından bu yana kazanç %50’yi aştı
Doviz.com
18.07.2023 11:13

Ons altının bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesini gören dolar endeksinin desteğiyle yükselişe geçmesi ve dolar/TL’nin rekor serisine hız kazandırması sonrasında gram altın 1700 liraya kadar çıktı.

Dolar endeksi son bir yılın en düşük seviyesine yakın seyrederken; dolar endeksinin zayıf seyri, diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için altını daha ucuz hale getirdi.

Buna göre, ons altın TSİ 11.00 itibarıyla %0,32 artışla 1.961,12 dolardan işlem görürken, gram altın ise %2,37 artışla 1.694,23 lira seviyesinden fiyatlandı.

Böylelikle gram altının yılbaşından bu yana elde ettiği kazanç %53'ün üzerine çıktı.

OCBC İcra Direktörü ve FX Stratejisti Christopher Wong ise yaklaşan Fed toplantısının altının cazibesini geçici olarak azaltabileceğini ancak piyasalarda Fed’in sıkılaştırma döngüsünü sona erdirdiğinin fiyatlandığını söyledi.

Buna göre, Fed'in 25-26 Temmuz toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışını daha fiyatlayan piyasalar, yılın geri kalanı için bir faiz artırımı beklemiyor.

Düşük faiz oranları ise getirisi olmayan külçe altını elde tutmanın fırsat maliyetini azaltarak, altın fiyatlarının yükselişine destek oluyor.

Reuters teknik analisti Wang Tao'ya göre, ons altının 1.954 dolardaki desteğin altına inmesi durumunda, 1.945-1.951 dolar aralığına hareket etmesi; 1.964 dolardaki direncin üzerine çıkması durumunda ise 1.984-2.004 dolar aralığına hareket etmesi beklenebilir.

TCMB ekibinde değişiklik iddiası

Gram altındaki yükselişe ons altın dışında bir destek de dolar/TL'den geldi.

Buna göre yaklaşan Merkez Bankası toplantısı öncesi piyasalarda artan belirsizlik, dolar/TL'nin 27 sınırına yaklaşmasını sağladı. Dolar/TL'deki yükseliş ise gram altını yeni rekor seviyelere taşıdı.

HalkTV’den Olcay Aydilek ise TCMB Başkanı Erkan’ın bugüne dek görevden aldığı personel ile yaptığı atamaların listesini paylaştı. 

İlgili haberde Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na (PPK) da kısa süre içinde bazı atamalar yapılmasının beklendiği bildirildi. Buna göre en az 2 yeni atamanın yapılmasına kesin gözüyle bakılırken, bu sayının 3’e de çıkabileceği ifade edildi.

Yeni atanacak isimler üzerinde çalışmanın tamamlanması halinde ise bu isimlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulacağı ve Erdoğan’ın onayının ardından atama işlemlerinin gerçekleşmesinin beklendiği aktarıldı.

İLGİLİ HABER Faiz kararı öncesi dolar, euro ve gram altından yeni rekor Yurt içi piyasaların odağı perşembe günü açıklanacak faiz kararına çevrilirken; gram altın, dolar/TL ve euro/TL yeni rekor seviyelere ulaştı.
REKLAMI KAPAT X