Gram altın ABD verilerinin ardından yön arayışında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın ABD verilerinin ardından yön arayışında
Doviz.com
16.02.2023 09:45

Gram altın, ABD'den gelen verilerin ardından bu hafta gerilerken; Fed'in faiz artışlarını ne ölçüde yapacağı konusu yatırımcıların çekimser kalmasına sebep olarak altın fiyatlarının da yön arayışına girmesine sebep oldu.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %0,12 düşüşle 1.112,50 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,11 düşüşle ons başına 1.835,32 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,01 düşüşle ons başına 1.845,10 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,10 düşüşle 103,7292 seviyesinden işlem görüyor.

Çarşamba günü açıklanan veriler, ABD'de perakende satışların iki aylık düşüşün ardından ocak ayında toparlandığını ve yüksek borçlanma maliyetlerine rağmen ekonominin dayanıklılığının devam ettiğini gösterdi.

Güçlü perakende satış rakamları, salı günü açıklanan ve geçen ay ABD enflasyonunun inatçı bir şekilde yüksek olduğunu gösteren verilerle birlikte Fed'in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı yönündeki endişeleri de güçlendirdi.

Açıklanan veriler ayrıca Fed'e faizleri daha da artırma konusunda güven verebileceği için, kısa vadede altın fiyatları üzerindeki baskıyı artırdı.

Bu hafta birçok Fed politika yapıcısı da, enflasyonu merkez bankasının %2'lik hedefine indirmek için daha fazla artış yapılması gerektiğinin sinyalini vermişti.

Bu gelişmelerin ardından ABD gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 3 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Para piyasaları ise Fed'in hedef oranının temmuz ayında %4,50 ila %4,75 aralığından %5,2'nin üzerinde bir seviyeye çıkmasını beklemeye başladı.

Yüksek faiz oranları, sabit getirisi olmayan altına olan ilginin azalmasına yol açarken, analistler altın fiyatlarında bir miktar teknik geri alımların olabileceğini belirtti.

Geojit Financial Services Araştırma Müdürü Hareesh V, "ABD'den gelen son ekonomik veriler ve güçlenen ABD doları, altının güvenli liman statüsü üzerinde baskı yaratmaya devam etse de, fiyatların birkaç haftanın en düşük seviyelerine gerilemesiyle birlikte hafif bir teknik geri dönüş ihtimali de bulunuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Reuters teknik analisti Wang Tao ise altın fiyatlarının bir süre ons başına 1.853 dolarlık bir direnç etrafında konsolide olabileceğini, daha sonra yönünü belirleyebileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X