Gram altın beş haftalık yükselişin ardından yeni haftaya hafif satıcılı başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın beş haftalık yükselişin ardından yeni haftaya hafif satıcılı başladı
Doviz.com
23.01.2023 10:56

Gram altın, ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarında yavaşlayabileceği beklentilerinin artmasıyla beş haftadır sürdürdüğü yükseliş hareketinin ardından yeni haftaya hafif satıcılı bir başlangıç yaptı. 

Gram altın bugün saat 10:45 itibarıyla %0,35 düşüşle 1.161,46 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,33 düşüşle ons başına 1.920,58 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,29 düşüşle ons başına 1.922,60 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,23 düşüşle 101,7649 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksinde son dönemde geri çekilmenin hızlanmasıyla altına olan ilgi de artış göstermişti. Bu ilginin artmasıyla ise altın fiyatları beş hafta aralıksız olarak yükseldi.

ACY Securities Başekonomisti Clifford Bennett ise altının yukarı yöndeki hareketinde en önemli katalizörün Fed'in önümüzdeki birkaç ay içinde faiz artırımlarını azaltması veya durdurması gerektiğine yönelik artan beklenti olduğunu söyledi.

Bazı Fed yetkilileri enflasyonla mücadelenin henüz bitmediğinin sinyalini vermiş olsa da, yatırımcılar ABD Merkez Bankası'nın 31 Ocak-1 Şubat toplantısında faiz artış hızının 25 baz puana düşürülmesini beklemeye başladı.

Fed ise üst üste dört kez 75 baz puanlık artış yaptıktan sonra geçen ay faizleri 50 baz puan artırmıştı.

Yatırımcıların faiz artırım beklentilerinin azaldığı dönemlerde altını tercih etme eğilimine girmesi sebebiyle Bennett ise altın fiyatlarının kısa vadede mevcut seviyelerde işlem görebileceğini ancak bu yıl 2.000 doların üzerine çıkabileceğini söyledi.

Bir Reuters anketi ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) sıkılaştırma politikasında daha önce düşünülenden daha agresif olabileceğini gösterdi. Buna göre ankette, 2 Şubat tarihinde gerçekleştirilecek toplantıda politika faizine 50 baz puan daha artış yapılması beklendiği görüldü. Analistler ise ECB'nin bu artış sonrasında da enflasyonla mücadelesini sürdürebileceğinin altını çizdi.

Piyasa katılımcıları ayrıca en büyük altın tüketicisi olan Çin'de, artan Covid vakalarına ilişkin haberleri de yakından izleyeceklerini belirtti.

Diğer değerli metaller arasında spot gümüş %0,38 düşüşle ons başına 23,84 dolara indi. Platin %0,44 artışla 1.048,25 dolara çıkarken, paladyum ise %0,69 artışla 1.748,66 dolara yükseldi.

REKLAMI KAPAT X