Gram altın dolardaki yükseliş çabasına rağmen düşüşte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın dolardaki yükseliş çabasına rağmen düşüşte
Doviz.com
19.10.2022 12:31

Gram altın, dolar endeksindeki yükseliş çabasına rağmen, ons altındaki değer kaybının etkisiyle düşüyor.

Gram altın, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,70 düşerek 980,54 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, %0,73 düşüşle ons başına 1.639,74 dolar seviyesinde işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri ise, %0,63 düşüşle ons başına 1.645,30 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, salı günü 6 Ekim'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra %0,43 yükselerek 112,5150 seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın, Fed’in yaklaşan para politikası toplantısı öncesinde gelebilecek agresif bir faiz artışı ihtimaline karşı ons altının da desteğiyle düşüşe geçti.

Dolar endeksinin yükseliş çabası içinde olması ise, gram altın fiyatlarındaki düşüşün derinleşmesini engelledi.

IG piyasa stratejisti Yeap Jun Rong, "Yatırımcılar, altın fiyatlarına daha fazla güven duymak için önce Fed'in faiz artırımlarının daha net bir şekilde soğuduğunu görmek isteyebilir." dedi.

Rong ayrıca, “Enflasyona yönelik yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında, parasal sıkılaşmanın bir süre daha devam etmesi beklenebilir.” ifadesini kullandı..

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise, "Enflasyon yavaşlamazsa, Fed gösterge politika faizini %4,75 seviyesinin üzerine çıkarabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Analistler, Fed'in kasım ayındaki toplantısında 75 baz puanlık dördüncü faiz artışını yapmasına kesin gözüyle bakıyor. Aralık ayında ise Fed’in faiz artışlarına devam etmesinin beklendiği ifade ediliyor.

Altın genel olarak enflasyona karşı bir koruma olarak görülürken, yüksek faiz oranları sabit getirisi olmayan ons altını elde tutmanın maliyetini artırarak, altın yatırımcısının ilgisinin azalmasına yol açtı.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları salı günü 0,29 ton düştü.

Ancak, Londra Altın Piyasası Birliği'nin Lizbon'daki yıllık değerli metaller konferansındaki delegeler, 1.650 dolar seviyesinde olan ons altın fiyatlarının bir yıl içinde ons başına 1.830,50 dolara yükseleceğini öngördüklerini belirtti.

Diğer değerli metallerde altın fiyatlarındaki düşüşe eşlik etti.

Spot gümüş %0,80 düşüşle ons başına 18,58 dolara indi ve  platin %1,48 düşüşle 897,41 dolara, paladyum %0,56 düşerek 2.010,33 dolara geriledi.

REKLAMI KAPAT X