Gram altın haftaya geri çekilerek başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın haftaya geri çekilerek başladı
Doviz.com
12.12.2022 09:55

Gram altın, geçen hafta ulaştığı yeni rekor seviyenin ardından haftaya geri çekilerek başladı.

Gram altın, bugün saat 09:45 itibarıyla %0,44 düşüşle 1.071,17 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, %0,40 düşüşle ons başına 1.787,92 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,70 düşüşle ons başına 1.798,70 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,15 artışla 105,1200 seviyesinden işlem görüyor.

Yatırımcılar önemli ABD enflasyon verileri ve Fed'in bu hafta açıklayacağı faiz artırım kararı öncesinde pozisyon alırken, altın fiyatları pazartesi günü bir miktar geriledi.

Dolar endeksinde görülen yükseliş çabası dolar bazlı olarak altın fiyatlarını diğer alıcılar için daha pahalı hale getirerek fiyatlarda geri çekilme yaşanmasına sebep oldu.

Ancak analistler, veri gündeminin yoğun olduğu bu haftada volatilitenin de yüksek olabileceğine vurgu yaptı.

StoneX analisti Matt Simpson, "ABD enflasyonu ve Fed toplantısı ile piyasalar için önemli bir hafta olacak. Yatırımcılar çekimser kaldıkça daha düşük volatilite ve kararsız fiyat hareketleri göreceğiz." dedi.

Yatırımcılar bu hafta, salı günkü ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini ve Fed'in 13-14 Aralık'ta gerçekleştireceği 2022 yılının son toplantısını yakından takip edecek.

Simpson, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Daha ılımlı bir TÜFE, Fed'in para politikasında agresif olacağına dair umutları artıracağından altın fiyatları bundan fayda sağlayabilir. Daha yavaş bir faiz artırımıyla ons altın 1.824 dolar seviyesine doğru ilerleyebilir." dedi.

Yatırımcılar ise, Fed'in 50 baz puanlık bir faiz artırımına gitme ihtimalini şu an %93 olarak fiyatlıyor.

Düşük faiz oranları, getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini azalttığı için altına olan ilginin tekrar artmasını sağlıyor.

ABD’de üretici fiyatları (ÜFE) kasım ayında hizmet maliyetlerindeki artış nedeniyle beklenenden daha fazla yükselmişti. Ancak üreticilere yansıyan enflasyonun yaklaşık bir buçuk yılın en küçük artışını göstermesi, enflasyonda soğumanın başladığının düşünülmesine yol açtı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise, pazar günü yaptığı açıklamada, 2023 yılında ABD enflasyonunda önemli bir düşüş gerçekleşmesini öngördüğünü söyledi.

Ayrıca, ABD politika yapıcıları enflasyonla mücadelesine devam ederken Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) da bu hafta faiz kararlarını açıklayacak. Piyasalar bu kararları da yakından takip edecek.

Diğer değerli metaller ise dünkü keskin yükselişin ardından soğuma gösterdi.

Spot gümüş %0,42 düşüşle 23,93 dolara, platin %0,13 düşüşle 1.024,05 dolara indi. Paladyum ise %0,46 artışla 1.839,11 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X