Gram altın haftaya ılımlı bir yükselişle başladı: Altını bu hafta neler bekliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın haftaya ılımlı bir yükselişle başladı: Altını bu hafta neler bekliyor?
Doviz.com
14.08.2023 10:20

Gram altın yeni haftaya ılımlı bir yükseliş sergileyerek başlarken, ons altında ise hafif bir düşüş yaşandığı görüldü.

Buna göre gram altın, Türkiye piyasalarının kapalı olduğu sabah saatlerinde 1675 liraya kadar yükseldikten sonra piyasaların açılmasıyla 1663 liradan işlem gördü.

Ons altın ise haftanın ilk işlem gününde 1 dolarlık düşüşle 1912 dolar seviyesinden fiyatlandı.

Bu gerileme ile ons altın ise son 5 haftanın en düşük seviyesine inmiş oldu.

Cuma günü açıklanan verilere göre üretici fiyatlarının temmuz ayında beklenenden biraz daha fazla artmasının ardından ABD tahvil faizleri yükselmiş, dolar endeksi ise 7 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

ACY Securities ekonomisti Clifford Bennett ise konuyla ilgili değerlendirmesinde, "ABD doları, piyasaların Fed’i beklemesine rağmen tahvil getirilerinin muhtemelen daha yüksek olmaya devam edeceğinin düşünülmesi nedeniyle yükselme eğiliminde" dedi.

Yüksek faiz oranları ve Hazine tahvil getirileri de dolar cinsinden fiyatlandırılan ve faiz getirisi olmayan altını tutmanın fırsat maliyetini artırdı.

Piyasalar ise bu gelişmelerin ardından Çin'de salı günü açıklanacak perakende satış ve sanayi üretimi verilerini beklemeye başladı. Piyasalar ayrıca salı günü ABD perakende satış rakamlarını ve ardından çarşamba günü Fed'in temmuz ayı toplantı tutanaklarını izleyecek.

İLGİLİ ANALİZ Yeni haftada piyasaların takip edeceği 5 önemli gelişme Piyasalar yeni haftada, ABD ve Euro Bölgesi’nden gelecek çeşitli verileri fiyatlamaya ve son Fed toplantısına ait tutanaklar ile Fed’in gelecekteki hamlelerine ilişkin çıkarımlarda bulunmaya çalışacak.

Bennett ise altın fiyatlarına yönelik yaptığı açıklamada, "Bu hafta Fed tutanakları kesinlikle şahin tonda olacak ve bu nedenle altın baskı altında kalabilir ve belki 1.900 dolara, hatta 1.880 dolara kadar düşebilir." dedi.

Yatırımcıların altına olan ilgisini yansıtan, dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust varlıkları ise Ocak 2020 sonlarından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Cuma günü açıklanan verilere göre ayrıca COMEX altın vadeli işlemlerinde de 8 Ağustos'a kadarki haftada, net uzun pozisyonlar 23.755 kontrat azaltarak 75.582 düştü.

İLGİLİ ANALİZ Ons altında 200 günlük hareketli ortalamaya dikkat ABD’den gelen veriler ile yoğun 2 haftayı geride bırakan ons altın, haftalık kapanışını 1913 USD seviyesinden, gram altın ise 1652 TL seviyesinden yaptı. Özellikle ons altın cephesinde görülen seviyenin 200 günlük hareketli ortalamaya (200 günlük HO) yakın olması ise dikkatleri ons altının 200 günlük HO ile yakınsayan hareketine çevirdi.
REKLAMI KAPAT X