Gram altın haftaya yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın haftaya yükselişle başladı
Doviz.com
17.10.2022 10:07

Gram altın, cuma günü %1'den fazla düştükten sonra bugün yükselişe geçti ancak yaklaşan Fed’in para politikası toplantısı öncesinde altının kazançları sınırlı kaldı.

Gram altın, haftanın ilk gününde gram altın %0,43 artışla 986,15 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,36 artışla ons başına 1.650,28 dolar seviyesinde işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri ise, %0,40 artışla ons başına 1.655,50 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, %0,21 düşüşle 113,06 seviyesinden haftaya hafif satıcılı devam ederken gösterge niteliğindeki ABD 10 yıllık Hazine tahvil getirileri de gevşeyerek geçen hafta gördüğü 14 yılın zirvesinden geri çekildi.

City Index analisti Matt Simpson, "Altın cuma günü indiği seviyeden sonra biraz yükseldi ancak alıcıların inancı hala eksik, bu yüzden bu yükseliş çabası daha çok teknik bir tepki hareketi gibi görünüyor." dedi.

Simpson ayrıca, "ABD doları ve tahvil faizlerinin yükselmesi, altın için oldukça önemli eğer yükselmeye devam ederlerse, ons altın 1.600 doları test edebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Analistler, cuma günü Michigan Üniversitesi tarafından yapılan bir ankete göre, tüketici duyarlılığının ekim ayında daha da arttığını ancak ABD’de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesiyle, Fed’in para politikası toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artışına gitmesine kesin gözüyle bakıldığını belirtti.

Louis Fed Başkanı James Bullard ise, cuma günü yaptığı açıklamada, son ABD TÜFE verisinin açıklanmasının ardından 75 baz puanlık bir faiz artışıyla önden yüklemeli artışlara devam edilmesini beklediğini ancak enflasyon verisinin, Fed’in projeksiyonlarının üzerinde bir artışı gerektirmediğinin altını çizdi.

Altının bu döneme kadar enflasyon ve ekonomik belirsizliklere karşı bir koruma aracı olarak görülmesine rağmen, yükselen faiz oranları sabit getirili altın yatırımına olan ilgiyi azalttı ve altın fiyatlarının düşmesine yol açtı.

Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları ise cuma günü 3,18 ton azalarak, 26 Eylül'den bu yana en büyük bir günlük düşüşünü yaşadı.

REKLAMI KAPAT X