Gram altın, iki günlük düşüşün ardından yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın, iki günlük düşüşün ardından yükselişe geçti
Doviz.com
18.01.2023 11:22

Gram altın, iki günlük düşüş serisinin ardından ABD'den gelecek üretici fiyat endeksi ve perakende satış verilerinin belirsizliğinin etkisiyle yükselişe geçti.

Gram altın bugün saat 11:15 itibarıyla %0,30 artışla 1.155,62 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,17 artışla ons başına 1.912,19 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,15 artışla ons başına 1.912,50 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,19 düşüşle 102,1749 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, Japonya Merkez Bankası'nın getiri eğrisi kontrollerini değiştirmemesinin ardından yenin değer kaybetmesiyle başladığı yükselişine ABD'den gelecek verilerin belirsizliği sebebiyle son verdi.

Dolar endeksinin yükselişe geçmesiyle altın fiyatları baskı altına girmiş ve son iki günde zirve seviyelerden sonra gerileme görülmüştü.

Ancak, bugün ABD'den gelecek verilerin belirsizliğini koruması altın fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesini sağladı.

Geojit Financial Services Araştırma Müdürü Hareesh V, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Doların toparlanmasıyla altın baskı altına girdi. Ancak, resesyon endişeleri ve Fed'in politika kararı yakın gelecekte fiyatlar için ana katalizör olacaktır." dedi.

Yatırımcıların özellikle günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD üretici fiyat endeksi ve perakende satış verilerini beklemeye başladığını belirten analistler, bu verilerin altın fiyatlarında hareketliliğe sebep olabileceğinin de altını çizdi.

Marex metal analisti Edward Meir, "Piyasa ekonomik verilere odaklandı. Eğer enflasyonun düştüğü ve faiz oranlarının düşeceği yönündeki söylem devam ederse, bu altın için yükselişin devam edeceği anlamına gelir." dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) son olarak aralık ayında 50 baz puanlık bir artışa gitmeden önce faiz oranlarını dört kez 75 baz puan (bps) artırmıştı. Yatırımcılar ise şubat ayındaki para politikası toplantısı için 25 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlamaya başladı.

Düşük faiz oranları ise getirisi olmayan varlığı elde tutmanın fırsat maliyetini azaltarak altın fiyatlarındaki yükselişe destek oldu.

Richmond Fed Başkanı Tom Barkin ise salı günü yaptığı açıklamada, faiz artışları için durma noktasının enflasyonun gidişatına bağlı olacağını söyledi.

Meir ayrıca Çin ekonomisinin toparlanmasının da mücevher talebini artırarak altın fiyatlarındaki yükselişi destekleyen önemli bir katalizör olabileceğini belirtti ve Çin'deki gelişmelerinde yakından takip edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

REKLAMI KAPAT X