Gram altın ikinci haftalık düşüşe hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın ikinci haftalık düşüşe hazırlanıyor
Doviz.com
21.10.2022 10:22

Gram altın, TCMB’nin 150 baz puan indirdiği faiz kararı sonrasında, ons altın fiyatlarının da gerilemesiyle, ikinci haftalık düşüşüne hazırlanıyor.

Gram altın, bugün saat 10:15 itibarıyla %0,42 düşerek 969,19 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın%0,45 düşüşle ons başına 1.620,68 dolar seviyesinde işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,76 düşüşle ons başına 1.624,40 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, %0,21 artışla 113,0639 seviyesinden işlem görüyor.

ABD gösterge 10 yıllık tahvil getirileri ise, 14 yılın yeni zirvesine yakın seyrederek %4,26 seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın fiyatı, TCMB’nin beklentilerin üzerinde 150 baz puan indirdiği faiz kararı sonrasında, ABD’den gelen güçlü iş gücü piyasası verileri ve ABD tahvil getirilerinin son yılların en yüksek seviyelerine yakın seyretmesinin ardından düşüşe geçti.

ABD’den gelen konut satışları verisine göre, ABD'de mevcut konut satışlarının eylül ayında sekizinci ayda da düştüğü görüldü.

Analistler konut satışlarındaki düşüşü, artan mortgage (konut kredisi) oranları ve yatırımcıların daha riskli varlıklara yönelmek istemesiyle açıkladı.

Standard Chartered, salı günü paylaştığı bir notunda, altının diğer riskli varlıklarla olan korelasyonunun güçlendiğine vurgu yapmıştı.

Ancak, altının riskli varlıkların yükselişinden çok fazla faydalanamaması, yaklaşan Fed'in para politikası toplantısına bağlanıyor.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, perşembe günü yaptığı açıklamada, mevcut enflasyon durumu göz önüne alınarak, Fed’in aktif olarak ekonomiyi yavaşlatmaya çalıştığını söyledi.

Harker ayrıca "Faiz oranlarını bir süre daha artırmaya devam edeceğiz." dedi.

Altın fiyatlarındaki düşüşün bir diğer sebebi ise ABD’de yeni işsizlik maaşı başvurularının düşmesi oldu. İşsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşerek iş gücü piyasasının sağlamlığını koruduğuna işaret etti.

İş gücü piyasasının sağlamlığını gösteren veri, resesyon korkularının da azalmasını sağladı.

Bu gelişmeler sabit getirisi olmayan altına olan ilginin azalmasına yol açtı.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları perşembe günü %0,19 düşüşle 930,99 tona geriledi.

Perşembe günü açıklanan İsviçre gümrük verilerine göre ise, İsviçre'nin, Çin ve Hindistan'a altın ihracatı eylül ayında artarken, Türkiye'ye yapılan sevkiyatlar Nisan 2013'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Altın fiyatlarındaki düşüşe diğer değerli metaller de eşlik etti.

Spot gümüş %1,02 düşüşle ons başına 18,47 dolara indi ve platin %0,74 düşüşle 910,29 dolara, paladyum %0,29 düşerek 2.056,49 dolara geriledi.

REKLAMI KAPAT X