Gram altın ikinci haftalık yükselişini yapmaya çabalıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın ikinci haftalık yükselişini yapmaya çabalıyor
Doviz.com
28.10.2022 10:07

Gram altın, cuma gününe hafif satıcılı bir seyir izleyerek başlamasına rağmen, Fed’in aralık ayından itibaren agresif faiz artırım hızını yavaşlatabileceği beklentilerinin artmasıyla, ikinci haftalık yükselişini yapmaya çabalıyor.

Gram altın, şu ana kadar haftalık bazda %0,11 artış gösterirken, bugün %0,19 düşüşle 992,31 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,29 düşüşle ons başına 1.658,01 dolar seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,22 düşüşle  ons başına 1.662,00 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, 110 seviyesinin üzerine çıkarak haftayı bu seviyenin üzerinde tamamlamaya çalışıyor.

ABD gösterge 10 yıllık tahvil getirileri ise, 4 eşiğinin altına indikten sonra, gece boyunca %0,6 yükselerek %3,96 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı veriye göre, ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte daralan ticaret açığı sayesinde güçlü bir şekilde toparlandı.

Analistler, ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte ticaret açığındaki düşüşün devam etmesiyle beklentilerin üzerinde toparlanma gösterdiğini ancak, Fed’in agresif faiz artırımlarının tüketici harcamalarını frenlediğini belirtti.

Analistler ayrıca, iç talebin son iki yılın en zayıf seviyesinde olması nedeniyle, GSYH verilerinin ülkenin ekonomik görünümünü çok fazla etkilemeyeceğini belirtti.

Fed'in gelecek haftaki para politikası toplantısında 75 baz puanlık bir faiz artışına daha gitmesine kesin gözüyle bakan analistler, Fed’in aralık ayındaki faiz toplantısında, faiz artış hızında yavaşlamaya gidebileceğini düşünüyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise, perşembe günü faiz oranlarını 75 baz puan artırdı ve gelecek dönemlerde de daha fazla sıkılaşmaya işaret etti.

ECB Başkanı Christine Lagarde, enflasyondaki tarihi artışla mücadelede de, orta vadeli enflasyon hedefine ulaşmak için faiz oranlarının daha da artacağına vurgu yaptı.

Faiz artırımları, sabit getirisi olmayan altını elde tutmanın fırsat maliyetini artırırken, altına olan ilginin de azalmasına yol açtı.

Dünyanın en büyük altın yatırım fonu SPDR Gold Trust'ın varlıkları perşembe günü %0,34 düşüşle 925,20 tona geriledi.

ECB’nin faiz kararı sonrasında diğer değerli metallerde ise karışık seyir devam etti.

Spot gümüş %0,77 düşüşle ons başına 19,45 dolara, platin %0,46 düşüşle 958,20 dolara indi. Paladyum ise, %0,89 artışla 1.966,25 dolara çıktı

REKLAMI KAPAT X