Gram altın ile Altın Sertifikası arasındaki makas açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın ile Altın Sertifikası arasındaki makas açıldı: Uzmanlar nedenini açıkladı
Doviz.com
25.04.2023 15:08

Borsa İstanbul'da işlem gören Darphane Altın Sertifikası ile piyasadaki altın fiyatları arasındaki fark açılmaya başlarken, uzmanlar fiyat farkının nedenini açıkladı.

Borsa İstanbul Pay Piyasası Emtia Pazarı'nda işlem gören Darphane Altın Sertifikası ile piyasadaki altın arasındaki makas dikkat çekmeye başladı.

Buna göre, 0,01 gram altına denk gelen Altın Sertifikası’nın fiyatı 14,30 TL’ye ulaşırken, 100 grama denk gelen sertifikanın fiyatı 1430 TL oldu. Ancak spot piyasada gram altın fiyatı 1234 TL seviyesine geriledi. Kapalı Çarşı'da ise gram altın 1353 TL seviyesine çıktı.

Uzmanlar ise dolardaki Kapalı Çarşı ve bankalar arası piyasa farkının açılmasının altın sertifikasına yönelimi artırdığını belirtti. Öte yandan fiziki altını elde tutmanın zorlukları ve stopaj muafiyeti gibi etkenler de altın sertifikasına olan ilginin artmasına destek oldu.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ise Darphane Altın Sertifikaları’nı geçtiğimiz yıl kasım ayında halka arz etmişti.

Altın Sertifikası’nın işleme başladığı 20 Kasım tarihinden bu yana ons altın fiyatı yüzde 13,75, gram altın fiyatı ise dolar/TL’deki hareketin de etkisiyle yüzde 18,6 arttı. Ancak Darphane Altın Sertifikası’ndaki kazanç bu süre içerisinde yüzde 36,35 oldu.

Buna göre, kasım sonunda bir sertifika 10,52 TL’den işlem görürken gram altın da aynı şekilde 1051 TL’den fiyatlanıyordu. Aradan geçen süre içerisinde mart sonundan itibaren iki yatırım aracı arasındaki makas ise oldukça açıldı.

Borsada ALTIN.S1 koduyla işlem gören Darphane Altın Sertifikaları’nda alım-satım arasındaki farkların düşük olması, düşük komisyonla alınıp satılabilmesi, fiziki saklamanın getirdiği dezavantajların olmaması ve bu varlıktaki kazançlardan stopaj vergisinin alınmaması da Altın Sertifikası'nın tercih edilme nedenleri arasında yer aldı.

Konu ile ilgili Sözcü’ye değerlendirmede bulunan Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise altın ve Altın Sertifikası arasında ikili fiyat anomalisinin oluşmaya başladığını belirterek, “Dolarda piyasa/interbank farkı açıldıkça altın sertifikasına yönelim de arttı. Yatırımcı bir enstrümanı alamıyorsa diğerine yöneliyor” dedi.

Ancak burada da marjın açıldığını hatırlatan Erkan, “Dolayısıyla altın sertifikasına yatırım yapanların da altın fiyatı grafiğini değil, altın sertifikası grafiğini takip etmesinde yarar var. Seçim yaklaştıkça bu açılmalar olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Tıklayın: Nebati: Darphane Sertifikası’na yatırım yapanlar altınlarını fiziki olarak da teslim alabilecek

Tıklayın: ALTINS1 - DARPHANE ALTIN SERTIFIKASI

REKLAMI KAPAT X