Gram altın kritik eşikte: Altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın kritik eşikte: Altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler
Doviz.com
07.02.2024 14:41

Gram altın dünkü yükselişinin ardından bugün jeopolitik gerilimin azalmasını sağlayabilecek iddiaların ortasında 2 bin TL desteğinin üzerinde tutunmaya çalışıyor.

Altın fiyatları dünkü yükselişin ardından yeni günde yatay bir seyir izliyor. Buna göre dün yüzde 0,51 yükselen gram altın, bugün kritik 2000 TL seviyesinin üzerinde kalıcı olmaya çabalıyor.

Ons altında çekimser seyir

Dün ABD'deki 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşten destek alan ons altın, günü yüzde 0,53 değer kazancıyla 2 bin 35 dolardan tamamlamıştı. Ons altın şu sıralarda ise yüzde 0,08 değer kaybıyla 2 bin 34 dolar seviyesinden fiyatlandı.

Analistler de ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz indirimi konusunda temkinli olunması yönündeki yönlendirmelerine devam ettiğini kaydederek, İsrail ile Filistin arasındaki savaşta ateşkes görüşmelerine ilişkin olumlu haber akışının ons altındaki yükseliş eğilimini sınırladığını belirtti.

Buna göre son olarak Filistinli kaynaklar, Hamas'ın Gazze'de her biri 45 gün sürecek 3 aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiğini öne sürdü.

Öte yandan, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN) da İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş kabinesini bilgilendirmeden Gazze'de ateşkese yeşil ışık yaktığını duyurdu.

Bu gelişmeler ise jeopolitik gerilimlerden destek alan altının değerli metal cazibesinin azalacağına işaret ederek, yükselişin durmasına sebep oldu.

İLGİLİ HABER 'Gazze'de ateşkes için anlaşmaya varıldı' iddiası Hamas'ın Gazze'de 3 aşamalı esir takası ve ateşkes öngören planı kabul ettiği duyuruldu.

Faiz indirimi beklentilerinde son durum

Jeopolitik gelişmelerin yanında altın fiyatlarının seyri için piyasalarca takip edilen bir diğer konu ise ABD Merkez Bankası’nın faiz patikası.

Buna göre Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, konuyla ilgili son açıklamasında, ekonominin beklendiği gibi performans göstermesi halinde bankanın bu yılın sonlarında faiz oranlarını düşürebileceğini dile getirdi. Faizleri erken düşürmenin hata olacağına da dikkati çeken Mester, bu yıl üç faiz indirimine sıcak baktığını ifade etti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari de enflasyon konusunda ilerleme kaydedilmesine rağmen henüz istenilen noktaya gelinmediğini ifade ederek güçlü bir iş gücü piyasasının olduğu ortamda, ABD'nin bu yıl resesyondan kaçınmasının "oldukça umut verici göründüğünü" belirtti.

Fed yetkililerinin faiz indirimi için temkinli söylemlerinin ardından para piyasalarında ise Fed'in martta faiz indirimine başlama ihtimali yüzde 21,5, mayıs için ise yüzde 53,5 olarak fiyatlanmaya başladı.

Kaynak: CME Fedwatch

Para piyasasında mart ayına yönelik faiz indirimi beklentileri daha önce yüzde 30 seviyesinde iken, indirim beklentilerinin ötelenmesi ise altındaki yükselişin ivme kaybetmesine sebep olan bir diğer faktör olarak gösterildi.

Ancak, UBS Değerli Metaller Stratejisti Joni Teves, konuyla ilgili olarak paylaştığı analizinde, altının Fed'in daha güvercin bir tutum sergilemeye başlamasıyla birlikte yükselişine ivme kazandırmasını beklediklerini belirterek, bu durumun ons altının yıl sonuna kadar 2.200 dolara ulaşmasına destek olabileceğini söyledi.

İLGİLİ ANALİZ Altın için umut veren görünüm Altın haftaya sert bir geri çekilme ile başlamış olsa da dün gelen önemli yükseliş ile yatırımcılarına umut vermeye başladı.
REKLAMI KAPAT X