Gram altın kritik eşikte: Gözler, ABD’den gelecek veride

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın kritik eşikte: Gözler, ABD’den gelecek veride
Doviz.com
28.03.2024 15:19

Gram altın, yükselişine hız kazandırarak 2300 sınırına ulaştı. Yatırımcılar ise altın fiyatlarındaki yükselişin ortasında ABD’den gelecek öncü enflasyon verisini beklemeye başladı.

Altın, Fed'in parasal genişleme yolunu etkileyebilecek ABD’nin öncü enflasyon verileri öncesinde yükselişine hız kazandırarak yeniden rekor seviyelere ulaştı.

Buna göre gram altın, perşembe gününe yükselişle başlamasının ardından saat 15.15 itibarıyla yüzde 0,98 primle 2 bin 299 lira seviyesinden fiyatlandı. Aynı dakikalar itibarıyla fiziki piyasalarda çeyrek altın 3 bin 928 liradan, Cumhuriyet altını ise 16 bin 185 liradan satıldı.

Fiziki piyasaları yakından etkileyebilecek son gelişme ise dün yaşanmıştı.

Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis etti.

Altın ithalatına yönelik uygulanan kota, içerideki talebin yetmediği durumlarda fiziki piyasalardaki fiyatların normal piyasanın üzerinde artmasına yol açıyordu. İki kamu bankasına verilen yetkiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bu durumun önüne geçmeyi hedefledi.

İLGİLİ HABER Hazine'den altın ithalatına yönelik yeni karar Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ziraat Bankası ve Vakıf Katılım Bankası'na yetkilendirilmiş kuyum işletmelerinin ihtiyaçlarının karşılanmasını teminen işlenmemiş altın ithalatı kotası tahsis etti.

Altında gözler çekirdek PCE verisinde

Altın fiyatları son olarak yatırımcıların Fed yetkilisi Christopher Waller'ın faiz indirimlerine ilişkin yorumlarını sindirmesi ve politika ipuçları için daha fazla ABD ekonomik verisini beklemesiyle temkinli bir seyir izlemişti.

Tastylive'da Küresel Makro Başkanı olan Ilya Spivak ise konuyla ilgili paylaşımında, "Fed, faiz oranlarını düşürmek istediklerinin sinyalini verdi ve hem Ukrayna'da hem de Orta Doğu'daki bu savaşlar etrafında piyasalarda oyalanmaya devam eden jeopolitik risk endişesi var, bu da altını destekliyor. Altın fiyatları bu ayın büyük bir bölümünde salınım halinde ve ons başına 2.225 dolar civarındaki mevcut direnç seviyesinin üzerine çıkılması fiyatların 2.300 dolara doğru ilerlemesini sağlayabilir." dedi.

Fed'in son dönemdeki yüksek enflasyon verilerine rağmen 2024 yılında üç faiz indirimi öngörmesinin ardından altın geçen hafta ise rekor seviyeye ulaşmıştı.

Yatırımcılar da şimdi Fed'in faiz oranlarını ne zaman düşürmeye başlayabileceğini ölçmek için açıklanacak olan ABD çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksini beklemeye başladı.

Yatırımcıların odağında ayrıca günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan ABD büyüme rakamlarıyla birlikte haftalık işsizlik maaşı verileri yer alacak.

CME Group'un FedWatch aracına göre yatırımcılar veriler öncesinde Fed'in haziran ayında faiz indirimine başlama olasılığını %60,8 olarak fiyatlıyor. ABD açıklanacak makroekonomik veriler ise bu beklentileri yeniden değiştirebilecek potansiyelde görülüyor.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında konsolidasyon ihtimali yükseliyor Ons altın içinde bulunduğu yükselen kanalın direnç seviyesine yakın bir bölgede konsolidasyona hazırlanmaktadır.
REKLAMI KAPAT X