Gram altın ne kadar oldu?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın ne kadar oldu?
Doviz.com
29.12.2022 10:49

Gram altın, Fed'in faiz artırım planına ilişkin yeni gelecek göstergeler beklenirken piyasaların tedirgin kalması sebebiyle perşembe gününe yatay hareketlerle başladı.

Gram altın, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,12 artışla 1.087,11 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, %0,10 artışla ons başına 1.805,97 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,14 düşüşle ons başına 1.813,20 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,14 düşüşle 104,4125 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksindeki gevşeme, külçe altını diğer para birimlerini elinde tutan alıcılar için daha cazip hale getirerek altın fiyatlarının yükselişine destek olmuştu. Ancak piyasalar, Fed'in faiz artırım planına ilişkin izlenecek yol hakkında ipucu verebilecek yeni göstergeleri beklemeye başladı.

Bu sebeple yatırımcıların odağında bugün ABD işsizlik maaşına başvuru verisi olacak. Bu verinin ABD iş gücü piyasasının son durumunu göstermesi bekleniyor. 

Kedia Commodities Direktörü Ajay Kedia, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İşsizlik verileri önemli olacak. Eğer işsizlik başvurularında bir artış görülürse, bu ABD dolarını zayıflarak, altın fiyatlarını destekleyecektir." dedi.

Altın fiyatları ise bu yılın büyük bir bölümünde büyük merkez bankalarının hızlı faiz artışları nedeniyle baskı altında kalmıştı.

Son olarak Fed, her biri 75 baz puanlık art arda dört artırımın ardından aralık ayında faiz oranlarını yalnızca 50 baz puan (bps) artırırken, Fed Başkanı Jerome Powell enflasyonla mücadele için faiz oranlarının bir süre daha yüksek tutulması gerektiğini vurgulamıştı.

Yüksek oranlar altının enflasyon karşıtı cazibesini azaltırken, faiz ödemediği için altını elde tutmanın fırsat maliyetini de artırıyordu.

Ancak fiyatlar, ABD merkez bankasının faiz artırım hızını yavaşlatabileceği umuduyla eylül ayında gördüğü iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden yaklaşık 200 dolar yükseldi.

Kedia, 2023 yılında altın ETF'lerinin yükselmeye başlayacağını düşündüğünü de belirterek, "2022'de altın faiz artışlarını çoktan fiyatladı. 2023'te altın jeopolitik gerilimler, resesyon sıkıntıları ve merkez bankası alımlarıyla desteklenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X