Gram altın, Powell'dan destek buldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın, Powell'dan destek buldu
Doviz.com
08.02.2023 10:09

Gram altın, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın geçen haftaki beklentileri aşan istihdam raporuna rağmen daha şahin bir duruş göstermemesi sonrasında ılımlı bir yükseliş gerçekleştirdi.

Gram altın bugün saat 10:00 itibarıyla %0,33 artışla 1.135,76 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,30 artışla ons başına 1.875,63 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,37 artışla ons başına 1.886,50 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,03 düşüşle 103,3455 seviyesinden işlem görüyor.

Powell, salı günü katıldığı bir etkinlikte, enflasyonun düşmeye başladığını yinelerken; geçen haftaki istihdam raporunun, enflasyonla mücadelenin neden biraz zaman alacağını gösterdiğini belirtti. 

Ancak Powell, piyasaların beklediği kadar şahin bir tutum sergilemedi. Powell'ın beklendiği kadar şahin olmamasının ardından ise dolar endeksi bir ayın en yüksek seviyesinden gevşerken, günü de %0,1 düşüşle kapattı. Daha zayıf bir dolar ise diğer para birimlerini elinde tutan alıcılar için altını daha cazip hale getirerek fiyatlarda yükseliş yaşanmasını sağladı.

Geojit Financial Services emtia araştırma müdürü Hareesh V, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Powell'ın dünkü yorumlarından altın için önemli bir çıkarım bizce olmadı. Çünkü altın fiyatları geçen haftaki olumlu ekonomik açıklamalar nedeniyle zaten düzeltilme yaşamıştı." dedi.

Hareesh ayrıca yatırımcıların yeni ipuçlarını beklerken bir yön bulmak için doların performansını ve küresel ekonomik durumu takip ettiğini de sözlerine ekledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise Powell'ın konuşmasının ardından Fed'in yüksek enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını muhtemelen en az %5,4'e yükseltmek zorunda kalacağını söyledi.

Piyasa katılımcıları da mayıs ayında faiz oranlarının %5'in üzerine çıkmasını bekliyor.

Ancak Fed'in 2022 yılında sergilediği agresif tutumu sürdürmemesi sonrasında küresel bazda altına olan ilgi de devam ediyor.

Buna göre Çin, aralık ayı sonunda 64,64 milyon ons altın stokunu ocak ayı sonunda 65,12 milyon onsa çıkardı.

Diğer değerli metallerde ise spot gümüş bir önceki seansta son iki ayın en düşük seviyesini gördükten sonra %0,90 artışla ons başına 22,37 dolara yükseldi.

REKLAMI KAPAT X