Gram altın, Powell'ın konuşması öncesinde güne yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın, Powell'ın konuşması öncesinde güne yükselişle başladı
Doviz.com
07.02.2023 10:57

Gram altın, Fed Başkanı Jerome Powell'ın günün ilerleyen saatlerinde yapacağı konuşma öncesinde güne yükselişle başladı.

Gram altın bugün saat 10:45 itibarıyla %0,34 artışla 1.135,23 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,34 artışla ons başına 1.874,70 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,37 artışla ons başına 1.886,50 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,10 düşüşle 103,5023 seviyesinden işlem görüyor.

Daha zayıf bir ABD doları, dolarla fiyatlanan altını diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha cazip hale getiriyor ve altın fiyatlarında yükseliş yaşanmasına destek oluyor. Tersi bir durumda güçlenen dolar ise altına olan ilginin azalmasına yol açıyor.

Ancak, IG piyasa analisti olan Yeap Jun Rong, son dönemlerde dolardaki yukarı yönlü harekete rağmen altın fiyatlarındaki aşağı yönlü ivmenin daha sınırlı gerçekleştiğini belirterek, "Piyasalar, son satışların ardından dengelenme ihtiyacı hissediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Fed fon vadeli işlemleri ise beklenenden daha güçlü gelen ABD istihdam raporunun ardından ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı endişelerine yol açmasıyla mayıs ayında faizlerin %5'in üzerine çıkacağını fiyatlamaya başlamıştı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyonun önemli ölçüde gerilemesinin ve iş gücü piyasasının mevcut durumunun göz önüne alınmasının, ekonominin güçlü kaldığına işaret ettiğini belirtti.

Ons altın, ocak ayında Fed'in faiz artırımlarını yavaşlatacağı umuduyla ons başına 1.900 dolar sınırının üzerine çıktıktan sonra bu gelişmelerin etkisiyle birlikte sert değer kayıpları yaşadı.

Piyasa katılımcıları ise bu değer kayıplarının devam edip etmeyeceğini görmek için bugün Fed Başkanı Powell'ın konuşmasını bekliyor. Powell’ın konuşması bugün TSİ 20:40’da gerçekleşecek.

Yeap Jun Rong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Fed'in para politikalarını yönlendirmek için verilere bağlı bir duruş sergileyeceği göz önüne alındığında politika yapıcıların son ekonomik verilere şahin bir tepki verme riski masada kalmaya devam ediyor." dedi.

Diğer değerli metallerde de karışık bir görünüm hakim oldu.

Spot gümüş %0,72 artışla ons başına 22,41 dolara, platin %0,16 düşüşle 976,51 dolara çıktı. Paladyum ise %0,13 düşüşle 1.607,81 dolara indi.

REKLAMI KAPAT X