Gram altın Powell'ın şahin açıklamalarıyla sert düştü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın Powell'ın şahin açıklamalarıyla sert düştü
Doviz.com
03.11.2022 10:30

Gram altın, Fed’in faiz kararının ardından çıktığı 996 seviyesinden sonra Fed Başkanı Jerome Powell'ın şahin açıklamalarıyla sert bir düşüş yaşadı.

Gram altın, bugün saat 10:30 itibarıyla 976,13 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, çarşamba günü %0,8 düştükten sonra, bugün %0,28 düşüşle ons başına 1.630,41 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %1,06 düşüşle ons başına 1.632,55 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, 20 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesi olan 112,40 seviyesinden işlem görüyor.

ABD gösterge 10 yıllık tahvil getirileri ise, %2,06 artışla %4,14 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası (Fed), çarşamba günü faiz oranlarını dördüncü kez üst üste 75 baz puan artırdı.

Fed’in faiz kararının ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonla mücadelesinin devam edeceğini belirterek, “Ara vermeyi düşünmek için çok erken.” değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlediği basın toplantısında, faiz oranlarının ulaşacağı nihai seviyeyeye ilişkin önemli bir belirsizlik olduğunu belirten Powell ayrıca, "Hala gidecek yolumuz var. Gelen veriler, nihai faiz oranlarının beklenenden daha yüksek olabileceğini gösteriyor." dedi.

Politika yapıcı Pablo Hernandez de Cos ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) enflasyonla mücadele etmek için, ek faiz artışlarına ihtiyaç duyacağını söylemişti.

Altın enflasyona karşı bir koruma olarak görülse de, yüksek faiz oranları getirisi olmayan bu varlığı elde tutmanın fırsat maliyetini artırarak, altına olan ilginin azalmasına yol açtı.

Reuters tarafından yapılan bir ankete katılan analistler ise, Fed’in faiz kararının ardından belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla, altına olan yatırımcı ilgisinin ilerleyen dönemlerde tekrar canlanmasını beklediklerini ve altın fiyatlarının gelecek yıl mevcut seviyelerden yükselerek ons başına ortalama 1.712,50 dolar seviyesine çıkabileceğini belirtti.

Küresel ekonomik yavaşlamanın talebi azaltması nedeniyle platin ve paladyum fiyatlarının ise düşebileceğini öngören analistler, bu değerli metallerde 2023 yılı tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Fed’in faiz kararı sonrasında değerli metallerde karışık bir görünüm hakim oldu.

Spot gümüş %0,05 artışla ons başına 19,23 dolara, paladyum %0,65 artışla 1.869,27 dolara çıktı. Platin ise %0,96 düşüşle 927,78 dolar seviyesine indi.

REKLAMI KAPAT X