Gram altın psikolojik eşiğe düştü: Ekim ayında altın fiyatları ne olur?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın psikolojik eşiğe düştü: Ekim ayında altın fiyatları ne olur?
Doviz.com
30.09.2024 15:04

Geçtiğimiz hafta zirve tazeledikten sonra gerileyen altın fiyatları yeni haftayada geri çekilmesini sürdürerek başladı. Peki, uzmanlar ekim ayında altın fiyatlarının seyrine ilişkin ne söyledi? İşte detaylar..

Fed’in yıl sonuna kadar yaklaşık 75 baz puan daha gevşeme gerçekleştirebileceği beklentisi jeopolitik gerginliklerle birlikte geçtiğimiz hafta altın fiyatlarında yeni zirvelerin görülmesine yol açmıştı.

Bu beklentilerin desteğiyle tüm zamanların zirvesini ons altın 2 bin 686 dolara, gram altın ise 2 bin 949 liraya çıkarmıştı.

Bu seviyelerin ardından bu hafta açıklanacak ABD işgücü piyasası ilişkin verilere ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarına ilişin belirsizlik, altın fiyatlarında gerileme yaşanmasına sebep oldu.

Buna göre yeni haftanın ilk gününde ons altın yüzde 0,64 düşüşle 2 bin 641 dolara inerken, değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın yüzde 0,60 düşüşle 2 bin 902 liraya geriledi.

Ekim ayında altın fiyatlarını etkileyebilecek gelişmeler

Türkiye gazetesine konuşan ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ise yatırımcıların cuma günü ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verisine odaklandığını belirterek, “Altında volatilite artabilir, aşırı alım bölgesine geldi, kısa vadede düzeltme yaşanabilir. Alım yapmayı düşünenler ‘kademeli’ olarak ilerlemeli” uyarısında bulundu.

Tarım dışı istihdam rakamlarının güçlü gelmesi ve işsizlik oranının da gerilemesi halinde, bunun altın fiyatlarını olumsuz etkileyeceğini belirten Eryılmaz, “Kâr satışlarını normal karşılamak lazım. 2600 dolar üzerinde ‘kalıcılık’ sağlandığı takdirde, orta ve uzun vadeli yükseliş trendi sürebilir” değerlendirmesinde bulundu.

"Ay sonu kontrat işlemleri altın fiyatını belirleyecek"

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise Deniz Bilgen’in hazırladığı "Kapalı Çarşı’nın Nabzı" programında altının seyri üzerinde etkili olabilecek gelişmeleri açıkladı.

Yıldırımtürk, uluslararası piyasalarda ay sonu kontrat işlemlerinin dış piyasada altın fiyatlarını geri çekebileceğine dikkati çekerek, “Lübnan’la İsrail arasında ateşkes için çalışma yapılıyor. İsrail’in Filistin ve Lübnan’la yapacağı ateşkes, altın fiyatlarını etkileyecektir. FED Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in yapacağı durum değerlendirmesi de Amerika’daki faiz indirimleri konusunda önemli ipuçları içerecek. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması da altının ekim ayının ilk haftasında seyrini belirleyecek önemli faktörler arasında yer alacak.” ifadelerini kullandı.

"Geçici bir fiyat düzeltmesi olur"

Dışarıdaki gelişmelerin iç piyasaya da yansıdığını belirten Yıldırımtürk, “Altın iç piyasada, dış piyasadan gelen ons fiyatına bağlı durumda. Dolayısıyla ons fiyatında bir geri çekilme olursa, iç piyasada da altın fiyatlarında gerileme olur. Fiyatlardaki gerileme altın fiyatı düşecektir anlamına gelmiyor. Geçici bir fiyat düzeltmesi olur” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ ANALİZ Altının kısa vadeli yeni yol haritası Son birkaç haftada son derece güçlü bir yükseliş hareketi yakalayan altının kısa vadeli yeni yol haritasına odaklanarak haftaya başlayacağız.
REKLAMI KAPAT X