Gram altın son 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın son 1 haftanın en düşük seviyesine geriledi
Doviz.com
08.03.2023 10:11

Gram altın, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonist baskıları engellemek için faiz oranlarının beklenenden daha yüksek olması gerekebileceğini söylemesinin ardından çarşamba günü son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Gram altın bugün saat 10:00 itibarıyla %0,02 artışla 1.103,92 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,02 düşüşle ons başına 1.813,40 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,17 düşüşle ons başına 1.816,90 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, salı günü Kongre önünde yaptığı açıklamada, Fed'in son güçlü veriler karşısında faiz oranlarını beklenenden daha fazla artırması gerekebileceğini belirtti. Powell ayrıca gelen verilerin, enflasyonu kontrol etmek için daha sert önlemlere ihtiyaç duyulduğunu göstermesi halinde, daha büyük adımlarla hareket etmeye hazır olduklarını da açıkladı.

Powell'ın salı günü yaptığı açıklamaların ardından altın fiyatları ise yaklaşık %2 değer kaybetti.

City Index analisti Matt Simpson, "Powell'ın şahin açıklamalarının ardından bugün kimse altın almak istemiyor. Ancak çok az altın satışı olduğu da görülüyor. Yatırımcılar altın konusunda biraz ürkmüş gibi." ifadelerini kullandı.

Simpson ayrıca ons altın fiyatının 1.800 doları test edebileceği uyarısında da bulundu.

ABD Merkez Bankası ise yüksek enflasyonla mücadele etmek için geçen yıl yaptığı daha büyük faiz artışlarının ardından son toplantısında 25 baz puanlık bir faiz artışına gitmişti. Ancak son haftalarda gelen bir dizi veri, Fed'in para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceği endişelerini artırmıştı.

Bu gelişmelerin ardından Fed'in politika faizine bağlı vadeli işlemler ise Fed'in 21-22 Mart'taki toplantısında 50 baz puanlık bir faiz artışına gidilebileceğini de fiyatlamaya başladı.

Yüksek faiz oranları ise genellikle altının cazibesini azaltırken, faiz getirmeyen bir varlığı elde tutmanın fırsat maliyetini de artırma eğiliminde bulunuyor.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından cuma günü açıklanacak olan şubat ayı ABD istihdam raporu verisini beklemeye başladı.

REKLAMI KAPAT X