Gram altın tüm zamanların zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın tüm zamanların zirvesinde
Doviz.com
21.02.2024 10:41

Altın fiyatları ABD'nin Fed tutanakları öncesinde yükselişini sürdürürken Citi’den ons altın fiyatına ilişkin yeni bir tahmin geldi.

Ons altın fiyatı, küresel çapta zayıflayan dolar ve güvenli varlıklara yönelik artan talep ile birlikte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bugün açıklayacağı toplantı tutanakları öncesinde yükselişini üst üste 5'inci işlem gününe taşıdı.

Buna göre 2032 dolara kadar çıkan ons altın, saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,22 primle 2028 dolardan işlem gördü.

Ons altın ve dolar/TL'deki yükselişle değer kazancını sürdüren gram altın ise tüm zamanların en yüksek seviyesini 2021 liraya taşıdı.

Gram altın, saat 10.30 itibarıyla ise yüzde 0,43 primle 2020 liradan kendisine alıcı buldu.

İLGİLİ ANALİZ Gram altın yükselişine devam ediyor: Bundan sonra nasıl hareket edebilir? Gram altın yükselen ara kanal içindeki hareketini son drece başarılı bir şekilde sürdürerek 2025 TL kanal direncine yaklaşıyor.

Citi’den ons altına yönelik tahmin

Citi'nin Kuzey Amerika Emtia Araştırmaları Başkanı Aakash Doshi ise CNBC'ye yaptığı açıklamada, külçe altın için baz senaryosunun 2024'ün ikinci yarısında 2 bin 150 dolar olduğunu ve altın fiyatının ilk yarıda ortalama 2 bin doların biraz üzerinde olabileceğini belirtti.

Doshi, şu anda yaklaşık 2 bin 20 dolardan işlem gören değerli metalin, merkez bankalarının altın alımlarını keskin bir şekilde artırması durumunda yaklaşık yüzde 50 oranında artabileceğini ve 3 bin doları görebileceğini de söyledi.

Ekonomistler ise konuyla ilgili notta, 3 bin dolara giden en olası yolun, merkez bankaları arasında dolarsızlaşmanın artması olacağını vurguladı.

İLGİLİ HABER BRICS'in küresel ekonomide rolü artıyor: Dolarsızlaşmanın hızlanması bekleniyor Önde gelen gelişmekte olan ekonomilerden oluşan BRICS, beş ülkenin daha birliğe katılmasıyla küresel ekonomi ve enerjideki rolü ve önemini artırmayı planlıyor. Bu kapsamda küresel ekonomide dolarsızlaşmanın ise hızlanması bekleniyor.

Nota göre, stagflasyon (aynı anda yüksek enflasyon, yavaşlayan ekonomik büyüme ve yükselen işsizlik) altın için başka bir tetikleyici olabilir ancak Doshi'ye göre bu senaryo masadaki en zayıf ihtimallerden biri.

İLGİLİ MAKALE Stagflasyon Nedir? Stagflasyon Nedir?
REKLAMI KAPAT X