Gram altın tüm zamanların zirvesini gördü

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın tüm zamanların zirvesini gördü
Doviz.com
09.01.2023 09:29

Gram altınons altının sekiz ayın en yüksek noktasına çıkmasının desteğiyle tüm zamanların zirvesini gördü.

Gram altın bugün saat 09:30 itibarıyla %1 artışla 1.134,07 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,64 artışla ons başına 1.878,51 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,75 artışla ons başına 1.883,80 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,31 düşüşle 103,5705 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, son yükseliş hareketiyle 9 Mayıs 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, ons altındaki bu yükselişin desteğiyle gram altın tüm zamanların yeni zirvesine ulaştı.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, altın fiyatlarındaki yükselişle ilgili "Cuma günü daha yumuşak gelen ABD verileri altının cazibesini artırdı. Veriler, Fed'in 2022'deki kümülatif sıkılaştırmasının etkilerinin ekonomi üzerinde hissedilmeye başladığını ve Fed'in sıkılaştırma hızını yavaşlatmayı göze alabileceğini gösterdi." ifadelerini kullandı.

Cuma günü açıklanan verilere göre ABD ekonomisi aralık ayında güçlü bir istihdam artışı yakalamıştı ancak veriler Fed yetkililerinin ücret artışlarındaki ılımlı seyirden bir miktar teselli bulabileceğini gösterdi. Ayrıca, ABD hizmet sektörü faaliyetleri aralık ayında zayıflayan talep nedeniyle daralmaya işaret etti. Bu veriyse enflasyonun azalmış olabileceği beklentilerini artırdı.

Altın fiyatlarındaki yükselişte ayrıca Çin'in Covid-19 salgınının başlamasından bu yana kapalı olan sınırlarını yeniden açması da etkili oldu. Çin'in bu hamlesi yatırımcıların risk iştahının canlanmasına destek oldu.

Piyasa katılımcıları ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın salı günü Stockholm'deki bir merkez bankası konferansında yapacağı konuşmaya ve perşembe günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyat endeksi verilerine odaklanacak.

Wong konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Bu haftaki TÜFE verileri kilit önemde olacak. Dolar baskı altında kalmaya devam ederken fiyat baskılarındaki bir başka yavaşlama altına olan iştahı artırabilir. Ancak, TÜFE'de beklenmedik bir yükseliş bu durumu tersine çevirebilir." dedi.

REKLAMI KAPAT X