Gram altın yeni bir yükseliş trendi başlatabilecek mi?    

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın yeni bir yükseliş trendi başlatabilecek mi?    
Doviz.com
06.03.2023 12:22

Altın fiyatlarının yeni bir yükseliş trendi başlatıp başlatamayacağını öğrenmek amacıyla yatırımcıların takip edeceği en önemli gelişme, merkez bankalarının yüksek seyreden enflasyonu dizginlemek için atacağı adımlar olacak.

Gram altın bugün saat 12:15 itibarıyla %0,03 artışla 1.127,14 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,03 düşüşle ons başına 1.854,29 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,30 artışla ons başına 1.860,25 seviyesinden işlem görüyor.

Yüksek enflasyonu kontrol etmek için yapılan faiz artışları yatırımcıların, altın gibi sabit getirisi olmayan varlıklara olan ilgisini son dönemlerde azaltmıştı.

IG'de piyasa analisti olan Yeap Jun Rong, altında kısa vadeli seyrin ABD'den gelen verilerle şekillendiğini belirterek, "ABD tarım dışı istihdam verisi sonrasında fiyatlarda yeni bir hareketlilik görebiliriz." uyarısında bulundu.

Yatırımcılar ise cuma günü açıklanacak şubat ayı istihdam verileri dışında para politikasına ilişkin ipuçları sunması beklenen ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın salı ve çarşamba günkü konuşmalarını da beklemeye başladı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, cumartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyon ve iş gücü piyasasına ilişkin verilerin beklenenden daha sıcak gelmeye devam etmesi halinde faiz oranlarının yükselmesi ve daha uzun süre orada kalması gerekeceğini söylerken; Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, cuma günü yaptığı açıklamada, ABD faiz oranlarının %5,5-%5,75 aralığına çıkabileceğini belirtti.

Bu sözlü yönlendirmeler ise altın fiyatlarının son günlerde gerçekleştirmeye çalıştığı yükseliş trendi önünde bir engel oluşturdu.

Cuma günü açıklanan veriler de ABD hizmet sektörünün şubat ayında istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü, yeni siparişlerin ve istihdamın son bir yılın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi. Bu gelişme de Fed'in faiz artırımı için yeterli alana sahip olduğunun düşünülmesine sebep olarak, altın fiyatları üzerindeki baskının bir diğer önemli unsuru oldu.

Marex metal analisti Edward Meir ise aylık olarak paylaştığı bir notunda, mart FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısının yatırımcıların umduğundan daha şahin geçmesinin beklenmesi sebebiyle altın fiyatlarının 1.775-1.900 dolar aralığında işlem görebileceğini öngördü.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ise Euro Bölgesi'nde temel enflasyonun yakın vadede yüksek kalacağını, bu nedenle bu ay içinde 50 baz puanlık bir faiz artışının giderek daha kesin olduğunu söyledi.

Ancak analistler, küresel merkez bankalarının faiz artırım planlarının altın fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturmaya devam edebileceğini; salı ve çarşamba günkü konuşmalarında Fed Başkanı Powell'ın söylemlerinin nispeten yumuşak olması durumunda ise altın fiyatlarında yukarı yönlü ivmelenmenin hızlanabileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X