Gram altın, yeni haftaya düşüşle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın, yeni haftaya düşüşle başladı
Doviz.com
10.04.2023 11:48

Altın fiyatları, ABD’de de işsizlik oranının gerilemesinin ardından Fed'in mayıs ayında bir faiz artırımı daha yapacağı beklentilerinin artmasıyla yeni haftaya gerileyerek başladı.

Gram altın, bugün saat 11:45 itibarıyla %0,33 düşüşle 1.238,07 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %0,45 düşüşle ons başına 1.998,46 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %0,63 düşüşle ons başına 2.013,70 seviyesinden işlem görüyor.

Geojit Financial Services Emtia Araştırma Müdürü Hareesh V, fiyatlarda yaşanan gerilemenin teknik bir düzeltmeden kaynaklandığına dikkat çekerken, cuma günü açıklanan ABD istihdam raporu ve istikrarlı doların da altın fiyatlarındaki gerilemeye destek olduğunu söyledi. Buna göre cuma günü dolar endeksi %0,1 yükselerek külçeyi denizaşırı alıcılar için daha pahalı hale getirdi.

Cuma günü ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre ise mart ayında tarım dışı istihdam 239.000 beklentisine karşılık 236.000 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Ancak veriler ayrıca işsizlik oranının bir önceki ayki %3,6 seviyesinden %3,5'e gerilediğine işaret etti.

Raporun ardından CME FedWatch aracına göre piyasaların 25 baz puanlık (bps) bir faiz artırımı için %66'lık bir ihtimalı fiyatlaması ise ABD Merkez Bankası’nın önümüzdeki ay faizleri artıracağı yönündeki beklentilerin arttığına işaret etti.

Altın geleneksel olarak enflasyona karşı bir koruma olarak görülse de yüksek faiz oranları sabit getirisi olmayan varlığı elde tutmanın fırsat maliyetini artırma eğiliminde bulunuyor. Bu sebeple Fed’in faiz artışlarına yönelik beklentiler altın fiyatlarında da doğrudan etkili oluyor.

Metal firması MKS PAMP ise konuyla ilgili paylaştığı bir notunda, Kasım 2022'den bu yana oluşan boğa trendinin hala sağlam olduğunu belirterek, çarşamba günü daha yapışkan bir çekirdek ABD TÜFE'sinin 25 baz puanlık bir artış ihtimalini sağlamlaştırabileceğini söyledi. Analistler ayrıca yeni bir katalizör olmadığı sürece altın fiyatlarının bu ay tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşamayacağını düşündüğünü belirtti.

Ancak Hareesh, faiz artışı beklentilerine rağmen kısa vadeli görünümün altının yükselişini desteklediğini belirterek, “Fiyatlar 1.920 doların üzerinde kaldığı sürece yükseliş görünümünün devam etme ihtimali var." ifadelerini kullandı.

Avustralya, Hong Kong ve bazı Avrupa piyasaları ise pazartesi günü Paskalya tatili nedeniyle kapalı olacak. Analistler bu sebeple haftanın ilk işlem gününde işlem hacminin düşük kalabileceğini bildiriyor.

REKLAMI KAPAT X