Gram altın yeni haftaya yükselişle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın yeni haftaya yükselişle başladı
Doviz.com
06.05.2024 11:59

Geçtiğimiz haftayı kayıpla tamamlayan altın fiyatları, yeni haftaya yükselişle başladı. İşte haftayı yükselişle açan ons altın ve gram altında takip edilecek yeni seviyeler..

Gram altın, haftaya yükselişle başlamasının ardından yüzde 0,62 artışla 2 bin 408 lira seviyesinden işlem görüyor. Aynı dakikalar itibarıyla ons altın ise yüzde 0,73 artışla 2 bin 318 dolardan fiyatlanıyor.

Bir faiz indirimi beklentisi güçlendi

ABD'de geçen hafta açıklanan istihdam raporunda tarım dışı istihdamın öngörülerin altında gerçekleşmesi, ekonomik aktivitenin yavaş da olsa soğuduğu yönündeki tahminleri desteklemişti.

Analistler ise açıklanan verilerin ardından ABD Merkez Bankasının (Fed) bu sene içinde bir faiz indirimine gidebileceği yönündeki öngörülerin güç kazandığını belirterek, faiz indirimi için eylül ayının öne çıktığını ifade etti.

Fed'in CME Fedwatch aracı da faiz indirimine eylül ayında başlanmasına piyasaların yüzde 49,9 ihtimal verdiğini gösterdi.

 

Kaynak: CME Fedwatch

Ülkede iş gücü piyasasından alınan soğuma sinyallerinin ekonomide "yumuşak iniş" yapılabileceğine yönelik umutları beslediğini de aktaran analistler, hafta boyunca Fed yetkililerinin yapacağı açıklamaların bankanın gelecek dönem politikalarına ilişkin belirsizlikleri azaltabileceğini dile getirdi.

İLGİLİ ANALİZ Bu hafta piyasaların takip edeceği dört önemli gelişme Geçen haftaki yoğun gündemin ardından nispeten sakin geçmesi beklenen haftada iç piyasada işsizlik verisi ve TCMB enflasyon raporu, dış piyasada ise ABD verileri ve BoE faiz kararı takip edilecek.

Doviz.com analisti Osman Bayrak ise altında baskılı sürecin devam ettiğini belirterek, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 350 dolar seviyesinin direnç, 2 bin 270 dolar seviyesinin ise destek konumunda olduğunu kaydetti.

https://static.doviz.com/images/content/1714972318.png

Kaynak: Osman Bayrak

Gram altında takip edilecek seviyeler

Gram altın için takip edilmesi gereken seviyeleri de paylaşan Bayrak, “Eğer gram altın fiyatı kısa sürede 2410 TL üzerinde bir kapanış alamazsa düşüş yönünde baskının arttığını görebiliriz. Gram altın tarafında satış baskısının devamı halinde, gram altının nihai kanal destek hedefi 2220 TL olabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

İLGİLİ ANALİZ Altında baskılı süreç devam ediyor Ons altın, yükselen kanal desteğini aşağı kırdığı günden itibaren satış yönlü baskının sürdüğü bir süreç içinde buldu kendisini. İşte baskılı sürecin devam ettiği bu günlerde takip etmemiz gereken önemli seviyeler..

"Altında kota cari dengeyi olumlu etkiliyor"

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı, işlenmemiş altın ithalatına getirilen kotaya ilişkin bugün bir duyuru yayımladı.

Bakanlıktan yapılan duyuruda, kota getirilmesinin sebebi, altın ithalatındaki artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması olarak açıklandı.

Açıklamada 2024 yılının ilk iki ayında işlenmemiş altın ithalatının bir önceki yılın aynı dönemine göre 6,8 milyar dolar düşüşle 2,1 milyar dolar olduğuna da dikkat çekilerek, "Bu dönemde işlenmemiş altın ithalatı miktar bazında yüzde 77,9 düşüşle 33,1 tona gerilemiştir" denildi.

İLGİLİ HABER Hazine'den altın ithalatı kotasına ilişkin açıklama Hazine ve Maliye Bakanlığı altın ithalatına getirilen kota hakkında açıklama yaptı. Bakanlık "Altın ithalatında yaşanan artışın cari dengeye olumsuz etkisinin azaltılması amacıyla işlenmemiş altın ithalatına yönelik tedbir alınmasına ihtiyaç duyulmuştur" ifadelerine yer verdi.

 

REKLAMI KAPAT X