Gram altın yeni rekorun eşiğinde

Okuma Süresi: 3 Dakika
Gram altın yeni rekorun eşiğinde
Doviz.com
16.08.2024 13:56

ABD’de açıklanan makroekonomik verilerin yatırımcılara karışık sinyaller verdiği haftanın son gününde altın fiyatları yeni rekorun eşiğine ulaştı.

ABD'de bu hafta açıklanan enflasyon verilerinin fiyat baskılarını hafiflettiğine işaret etmesi sonrası dün açıklanan perakende satış verileri tüketici harcamalarının güçlü kaldığını ortaya koydu.

Makroekonomik cepheden gelen karışık sinyallerin ortasında altın fiyatları ise haftanın son işlem gününde yeni rekorun eşiğine ulaştı.

Buna göre tüm zamanların en yüksek seviyesi 2 bin 484 dolar olan ons altın, haftanın son işlem gününde 2.467 dolardan işlem görürken; değeri ons altın ve dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise en yüksek seviyesi olan 2.674 liranın hemen altında 2.672 liradan fiyatlandı. Böylelikle haftalık bazda ons altın ve gram altın sırasıyla yüzde 1,48 ve yüzde 2,06 kazanç elde etti.

Piyasaların takip ettiği gelişmeler

Piyasalar bu hafta önce ABD enflasyon rakamlarını daha sonra ise ülkede tüketim davranışlarını yansıtacak perakende satış verilerilerini beklemişti.

Çarşamba günü açıklanan ABD enflasyon verileri son üç yıl boyunca ilk kez %3’ün altına indi. 

Faiz indirimi beklentilerini güçlendiren veri sonrasında ise son olarak dün, ABD'de perakende satış verileri açıklandı. Veri, temmuzda aylık bazda yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde artış kaydederek, Ocak 2023'ten bu yana kaydedilen en yüksek aylık artışı gerçekleştirdi.

Bu durum ise tüketimin canlı olduğunu göstererek faiz indirimi beklentilerinin tarihinde olmasa bile boyutunda değişikliğe yol açtı.

Buna göre açıklanan veri sonrasında piyasalar Fed’in eylülde 50 baz puan indirime gitmesine yüzde 27,5 ihtimal vermeye başladı. Bu oran daha önce yüzde 50’nin üzerine kadar çıkmıştı.

Kaynak: CME Group 

Faiz indirimi beklentilerinin gerilemesine rağmen altının rekor seviyelere ulaşmasında ise merkez bankalarının ve Çinli tüketicilerden gelen alımların devam etmesi etkili oldu. Öte yandan Orta Doğu ve Ukrayna'daki gerginliğin sürmesi de altındaki güvenli liman alımlarının sürmesine sebep oldu.

Bu gelişmelerin ardından piyasalar ise önümüzdeki hafta Jackson Hole’de bir araya gelecek merkez bankası başkanlarının sözlü yönlendirmelerini beklemeye başladı. Özellikle Fed Başkanı Powell’ın faiz indirimi yönünde vereceği mesajlar altının kısa vadeli seyri üzerinde belirleyici olacak.

İLGİLİ HABER Merkez bankası başkanları gelecek hafta Jackson Hole'da buluşacak Merkez bankalarının yetkilileri, küresel piyasalarda enflasyon endişelerinin yerini yavaş yavaş resesyon korkusuna bıraktığı bir dönemde Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda bir araya gelecek.

Altın fiyatlarında takip edilecek seviyeler

Doviz.com analisti Osman Bayrak,  ons altında 2 bin 480 dolar seviyesinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, bu seviyenin olası kırılımında ons altının 2 bin 600 doları yeni hedef yapabileceğini söyledi. Bir önceki ATH olan 2 bin 480 seviyesinden gelebilecek bir satış durumunda ise 2 bin 450 ve 2 bin 420 dolar seviyelerinin takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Bayrak, gram altında ise 2 bin 700 liranın önemli bir direnç seviyesi olduğunu belirterek, bu seviyenin aşılması halinde takip edilecek bir sonraki noktanın 2900 lira olacağını aktardı.

İLGİLİ ANALİZ Altın fiyatlarında rekor serisi sürecek mi? Destek seviyelerine tutunma çabalarını izlediğimiz ons altın haftaya muazzam bir yükselişle başlayarak yatay kanal direncini yukarı kırmayı başardı. Bu yükselişin ardından direnç üzerinde fiyatlanan ons altının yeni rekorlara koşup koşamayacağı da akıllardaki ilk soru olarak karşımıza çıktı.
REKLAMI KAPAT X