Gram altın yılın en yüksek aylık kazancına yöneldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altın yılın en yüksek aylık kazancına yöneldi
Doviz.com
30.11.2022 11:36

Gram altın, çarşamba günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma öncesinde bir miktar yükselirken, ABD'de faiz artışlarının önümüzdeki aylarda yavaşlayacağına dair beklentilerin artmasıyla bu yılın en yüksek aylık kazancını elde etmeye yöneldi.

Gram altın, aylık bazda %7'nin üzerinde değer kazandıktan sonra, kasım ayının son gününde %0,41 artışla 1.052,08 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, bugün saat 11:30 itibarıyla %0,44 artışla 1.755,93 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, %0,30 artışla ons başına 1.769 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,25 düşüşle 106,5931 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları, yükselen faiz oranları karşısında son dönemlerde oldukça hassas fiyatlamalar göstermişti. Ancak faiz artışlarında Fed’in yavaşlamaya gidebileceği beklentisi, altın yatırımcısının altına olan ilgisinin tekrar artmasına yol açtı.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın para politikasında izlenilecek yola ilişkin yapacağı konuşma öncesinde altın fiyatları çarşamba günü bir miktar yükseliş gösterirken aynı zamanda bu yılın en yüksek aylık kapanışı da yapmaya hazırlandı.

Altın fiyatlarındaki yükselişin aralık ayında da devam edip etmeyeceğini öğrenmek için ise yatırımcılar, Powell'ın Brookings Enstitüsü'nde TSİ 21:30’da yapacağı konuşmaya odaklandı.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Powell'ın konuşması içinde, şahin tutumun devam edip etmeyeceğine yönelik mesajlar arayacak. Ayrıca, piyasaların yakından takip edeceği bir diğer veri olan ADP Ulusal İstihdam raporu da bugün açıklanacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva ise, salı günü yaptığı açıklamada, devam eden Covid-19 salgını ve Çin'in emlak sektöründeki sorunların küresel ekonomiler için devam eden riskler oluşturduğunu söyleyerek, “Büyüme projeksiyonlarını aşağı yönlü revize etmek zorunda kalabiliriz.” dedi.

Analistler ise, küresel ekonomik görünümdeki bu belirsizliklerin artmasının altın fiyatları üzerinde satış baskısı oluşturabileceğini söyledi.

Ayrıca, ABD’de enflasyonunun Fed'in yıllık hedefinin oldukça üzerinde seyrettiğini belirten analistler, yüksek enflasyonun merkez bankasının fiyatları düşürmek için para politikasını daha da sıkılaştırmaya zorlayabileceğini belirterek, altın fiyatlarındaki görünümün hala belirsizliğini koruduğunu vurguladı.

Diğer değerli metallerde altın fiyatlarındaki yükselişe eşlik etti.

Spot gümüş %0,61 artışla 21,37 dolara, paladyum %2,40 artışla 1.881,96 dolara, platin ise %0,66 artışla 1.012,38 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X