Gram altında alım için doğru zaman mı?: Altında son durum

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında alım için doğru zaman mı?: Altında son durum
Doviz.com
18.05.2023 12:46

Altın fiyatları, ABD borç tavanına ilişkin piyasada oluşan iyimserliğin güvenli liman talebini azaltmasının etkisiyle geri çekilmesini sürdürürken; yurt içi piyasada ise sektör temsilcileri gram altın alımı konusunda ikiye bölündü.

Dolar endeksi bir önceki seansta ulaştığı yedi haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem görürken, bu durum altını denizaşırı yatırımcılar için daha az cazip hale getirdi.

Marex analisti Edward Meir ise ons altının önümüzdeki iki hafta boyunca 1.965-2.020 dolar aralığında kalabileceğini, ancak borç tavanı görüşmelerine ilişkin artan iyimserliğin külçe üzerinde baskı oluşturması nedeniyle genel eğilimin oldukça zayıf olacağını söyledi.

Meir ayrıca ABD makro verilerinin çoğunun beklenenden daha güçlü geldiğini ve bunun Fed'in haziran ayında muhtemelen duraklamayacağına yönelik beklenti oluşturacağını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden ve Kongre'nin önde gelen Cumhuriyetçilerinden Kevin McCarthy ise çarşamba günü federal hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltmek ve ekonomik olarak yıkıcı bir temerrütten kaçınmak için yakında bir anlaşmaya varma kararlılıklarının altını çizdi.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong ise borç tavanı konusunda geçici bir ilerleme kaydedildiğini belirterek, bu durumun piyasadaki belirsizliği bir miktar ortadan kaldırarak altın fiyatları üzerinde baskı yarattığını söyledi.

Bu gelişmelerin ardından CME FedWatch aracına göre piyasalar ise ABD Merkez Bankası’nın Haziran ayında faizleri mevcut seviyelerde tutma olasılığını %69,3 olarak fiyatlamaya başladı ve piyasadaki faiz indirimi beklentileri de önemli ölçüde azaldı.

Gram altında alım için doğru zaman mı?

Küresel piyasalarda değer kaybeden ons altına rağmen tarihi seviyelerine çıkan dolar/TL’nin etkisiyle gram altında ise sektör temsilcilerinin görüşleri daha iyimser oldu.

Buna göre, seçim öncesi süreçte birkaç gün yatay seyir izleyen gram altın, 4 Mayıs’ta 1284 lira seviyesini test ettikten sonra 9 Mayıs’ta 1277 lira ile iki haftalık dönemde en yüksek seviyelerini görmüştü.

Bu süreçte gram altın Kapalıçarşı'da ise 1480 lira seviyelerinin üzerine kadar çıkmıştı. Bu yükselişin ardından ise ons altında görülen geri çekilmenin etkisiyle Kapalıçarşı’da gram altın fiyatı kademeli olarak bir geri çekilme yaşadı.

Kapalıçarşı’da fiyatı gerileyen gram altının ardından yatırımcıların tutumunun belirleyici olacağını ifade eden sektör temsilcileri ise yaz mevsiminde yoğunlaşacak düğün sezonunun bir etkisinin henüz yaşanmadığını belirterek, bu döneme girilmesiyle fiyatlarda yeniden yükseliş olabileceğini aktardı.

Ancak, Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memişgram altının şu an alınabilir seviyede olduğunu düşünmediğini belirterek, “Piyasalar rahatlamalı. Bundan sonra bakabiliriz. Şu an gram altın alım fırsatı vermedi aksine alana zarar ettirdi.” ifadelerini kullanarak, yatırımcıların altın yerine borsaya yönelmesinin daha doğru bir tercih olacağını belirtti.

REKLAMI KAPAT X