Gram altında kayıplar derinleşti: Gözler Powell'a çevrildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında kayıplar derinleşti: Gözler Powell'a çevrildi
Doviz.com
02.10.2023 14:39

Gram altın, ons altındaki gerilemenin etkisiyle yeni haftanın ilk işlem gününde değer kayıplarını genişleterek 1620 liraya kadar geriledi.

Geçen hafta ons altın, Haziran 2021'den bu yana en büyük haftalık düşüşünü kaydederek yılın üçüncü çeyreğini %3,7 düşüş ile tamamlarken; gram altın ise ons altındaki düşüşün etkisi ile haftalık bazda %3'e yakın kayıp yaşamıştı.

Altın fiyatlarının bu düşüşünde Fed’in şahin söylemleri ile birlikte dolar endeksinin 10 ayın en yüksek seviyesine çıkması ve 10 yıllık Hazine getirilerinin 16 yılın zirvesine ulaşması etkili olurken; altın fiyatlarındaki gerileme yeni haftanın ilk gününde de sürdü.

Tastylive’dan Ilya Spivak, konuyla ilgili açıklamasında, ABD'den gelen veriler sonrasında ABD Merkez Bankası'nın sıkılaşma adımlarının etkisinin daha fazla görüldüğünü belirtti.

Cuma günü açıklanan verilere göre ise ABD'de enflasyonun önemli bir göstergesi olan Çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) fiyat endeksi ağustosta aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,5 yükseliş kaydetti.

New York Fed Başkanı John Williams da verinin enflasyon baskılarının hala sürdüğünü gösterdiğini ancak enflasyonun resmi hedefe doğru ilerlemesinden dolayı merkez bankasının faiz artışlarını bitirmeye yakın olabileceğini söyledi.

Citi analistleri de üç aylık yayımladıkları bir notta, ons altının 2023'te 1.900 dolar seviyesinde desteklendiğini belirterek, dördüncü çeyreğin başlarında ons altının dip yapabileceğini ve 2024 yılında 2.000 doların üzerine çıkabileceğini tahmin etti.

Yurt içi ve küresel piyasalar ise bu beklentilerin ortasında, Fed Başkanı Jerome Powell'ın TSİ 18.00’de yapacağı konuşmayı ve bu haftanın son işlem gününde açıklanacak olan tarım dışı istihdam verilerini beklemeye başladı.

İLGİLİ ANALİZ Gram altında bu hafta takip edilecek kritik seviyeler Geçtiğimiz hafta ons altın ve gram altın için son derece zorlu bir hafta idi. Önemli gördüğümüz pek çok desteğin kırılışına şahitlik ettiğimiz haftanın ardından altın fiyatlarında yeni haftada dikkat edilmesi gereken seviyeleri inceledik.
REKLAMI KAPAT X