Gram altında Powell'ın konuşması öncesi yeni rekor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında Powell'ın konuşması öncesi yeni rekor
Doviz.com
26.09.2024 12:42

Fed’in jumbo faiz indirimi sonrası tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkan altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü konuşması öncesinde yeniden rekor tazeledi.

ABD ekonomisine ilişkin artan resesyon endişeleri, Fed’in dört yıl sonra faizleri indirmesine yol açmıştı. Faiz indirim kararı ise altında yeni rekor seviyeleri beraberinde getirmişti.

Öte yandan Orta Doğu'da devam eden gerilim de piyasalarda risk iştahının azalmasına yol açarak, güvenli liman altına olan talebin artmasına ve altın fiyatlarının yeni rekor seviyelere ulaşmasına destek olmuştu.

Bu gelişmelerin ardından bugün itibarıyla ons altın tüm zamanların zirvesini 2 bin 671 dolara çıkarırken, değeri ons altın ve Dolar/TL ile hesaplanan gram altın ise yeni rekor seviyesini 2 bin 933 TL’ye çıkardı.

Piyasalarda gözler Powell'da

Altın fiyatlarındaki yükselişin ortasında piyasalar ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın bugün saat 16.20’de yapacağı açıklamaları merakla beklemeye başladı.

Powell'ın bugünkü sözle yönlendirmelerinden alınacak sinyallerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor. Powell’ın konuşmasının yanında Fed yetkililerinin sözlü yönlendirmeleri de piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Buna göre son olarak Fed Yönetim Kurulu Üyesi Adriana Kugler, dün yaptığı açıklamada geçen haftaki kararı güçlü bir şekilde desteklediğini belirterek, "Enflasyondaki ilerleme beklediğim gibi devam ederse, ek kesintileri destekleyeceğim." ifadelerini kullanmıştı.

Faiz indirimi beklentilerini güçlendiren bu açıklamaların ardından para piyasalarındaki fiyatlamalarda yıl sonuna kadar Fed'in 75 baz puanlık indirim yapacağı beklentisi güçlendi ve kasım ayındaki toplantıda yüzde 60,8 ihtimalle 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapılacağı fiyatlanmaya başladı.

Kaynak: CME Group

Altın fiyatlarında takip edilecek seviyeler

Güçlenen faiz indirimi beklentilerinin ortasında Doviz.com analisti Osman Bayrak ise gram altın için takip edilecek en önemli destek seviyesinin 2820 TL, en önemli direnç seviyesinin ise 2980 TL olacağını duyurdu.

İLGİLİ ANALİZ Gram altın 2900 TL'nin üzerine çıkarak rekor tazeledi Ons altının yaşadığı rekor serisinin ardından gram altın da bu yükselişe ayak uydurarak dün itibarıyla 2900 TL seviyesini aşarak zirve tazeledi.
REKLAMI KAPAT X