Gram altında yükseliş hızlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altında yükseliş hızlandı
Doviz.com
03.01.2023 11:00

Gram altın, yeni yıla yükselişle başladıktan sonra haftanın ikinci iş gününde yükselişini hızlandırarak rekor tazeledi.

Gram altın bugün saat 11:00 itibarıyla %1,38 artışla 1.112,76 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın %1,30 artışla ons başına 1.847,30 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri %1,54 artışla ons başına 1.854,30 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise %0,15 artışla 103,8982 seviyesinden işlem görüyor.

Gram altın 2022 yılını yükselişle kapattıktan sonra yükselen ons altının desteğiyle rekor tazeledi.

Ons altın ise piyasanın dikkatinin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu hafta yayımlayacağı son politika toplantısının tutanaklarına çevrilmesiyle birlikte yedi ayın en yüksek seviyesine kadar çıktı.

Fed'in aralık ayı politika toplantısının tutanakları ise çarşamba günü açıklanacak.

Bu tutanaklar, merkez bankasının sıkılaştırma yoluna ilişkin ipuçları sunabilmesi açısından piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Fed daha önce her biri 75 baz puanlık art arda dört artışın ardından aralık ayında faizleri 50 baz puan (bps) artırmıştı.

City Index'in kıdemli piyasa analisti Matt Simpson, altın fiyatlarındaki yükseliş ile ilgili yaptığı açıklamada, "Altın fiyatları için 1.830 dolar seviyesi mıknatıs görevi görüyor. Fiyatlar bu seviyenin altına düştüğünde yeniden yükselişe geçiyor. Ancak, yılın bu döneminde likidite çok düşük olduğundan, bu temelden ziyade teknik bir alım gibi görünüyor." dedi.

Simpson ayrıca "Tutanakların Fed'in aralık toplantısındaki kadar etkili olacağından şüpheliyim ancak yatırımcılar tutanaklardan daha düşük terminal Fed oranının teyidini arayacaklar ve bu da altını destekleyebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Ancak Saxo Bank Emtia Stratejisti Ole Hansen ise pazartesi günü yayımladığı bir notta, rekor miktarda altının satın alındığı geçen yılın ardından merkez bankalarının altın alımlarına devam etmesini beklediğini belirterek, "Merkez bankalarının bu hamleleri altın fiyatları için olumlu bir zemin oluşturuyor." dedi.

Diğer değerli metaller ise altın fiyatlarındaki yükselişe eşlik etti.

Spot gümüş %2,13 artışla 24,48 dolara, paladyum %0,97 artışla 1.806,44 dolara, platin ise %1,71 artışla 1.090,21 dolara çıktı.

REKLAMI KAPAT X