Gram altından yeni rekor: Tabela kuru ve Kapalıçarşı kuru

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altından yeni rekor: Tabela kuru ve Kapalıçarşı kuru
Doviz.com
30.05.2023 15:17

Ons bazında iki ayın en düşük seviyesine indikten sonra toparlanma çabası gösteren altın fiyatları, yurt içi piyasada bankalararası (tabela) kurda rekor tazelerken, Kapalıçarşı’da ise sakin bir seyir izliyor.

Buna göre, ons altın TSİ 15.00 itibarıyla 1.961,07 dolardan işlem görürken, gram altın ise %2,32 artışla 1.285,86 lira seviyesine ulaşarak rekor tazeledi.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise bankalararası kurdaki ani yükselişe rağmen nispeten daha sakin kaldı. Buna göre Kapalıçarşı’da gram altın %0,24 artışla 1.357,46 seviyesinden işlem gördü.

Ons altının ABD borç limiti gelişmeleri sonrasında genel olarak izlediği zayıf görünüme rağmen yurt içinde gram altın fiyatı ise özellikle seçimler sonrası yükselişini hızlandıran dolar/TL’nin etkisiyle birlikte rekor seviyelere çıktı.

Bankalararası kurda yükselen altın fiyatlarına rağmen Kapalıçarşı’da ise sakin bir seyir görülmesi dikkat çekti.

Para piyasaları uzmanı İslam Memiş de Kapalıçarşı gram altın fiyatlarına atıfta bulunarak, seçim öncesinde altın alanların zarar ettiğini 1400 TL üzerinde alım yapılmamasını sıklıkla dile getirdiğini söyledi.

Buna göre gram altın Kapalıçarşı’da 1354’e kadar geri çekilirken, Memiş yaz aylarında Kapalıçarşı’da 1550 TL seviyelerinin üzerinde rakamların görülebileceğini belirtti.

Ons altın tarafında ise haziranda aşağı yönlü ikinci bir atak beklediğini belirten Memiş, 1944 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece 2005 doları takip edeceğini söyledi. Memiş bu seviyelere ulaşılması sonrasında ise tekrar 1910 dolarların gündeme gelebileceğini öngördü.

Ons altında son durum ne?

Ons tarafında son olarak ABD Başkanı Joe Biden’ın yaptığı açıklamalar etkili olmuştu. Buna göre Biden, Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile borç tavanı anlaşmasında prensipte anlaşmaya varıldığını belirtmiş ve müzakerelerin Kongre'den geçme ihtimalinin yüksek olduğunu söylemişti.

Kurumsal danışmanlık şirketi AirGuide direktörü Michael Langford ise ABD'deki bölgesel bankacılık krizi ve ABD borç tavanının yükseltilmesi konusunda bir anlaşmaya varılıp varılamayacağı gibi yüksek volatiliteye sahip olayların artık geride kalmasının, yatırımcıların alternatif arayışları nedeniyle piyasaların altına olan ilgisini azalttığını belirtti.

Öte yandan, ABD’den gelen güçlü veriler ve Fed yetkililerinin şahin söylemleri güvenli liman alımlarını azaltarak altın fiyatlarının ons bazında iki ayın en düşük seviyelerine gerilemesine yol açmıştı.

Piyasalar da bu gelişmelerin ardından Fed'in haziran ayında faizleri 25 baz puan artırma ihtimalini %60,8 olarak fiyatlamaya başladı.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong da ons altın tarafındaki son toparlanma çabasına rağmen yakın vadeli görünümünün kırılgan olduğunu belirterek, 1.940 doların altına inilmesi durumunda fiyatların 1.892 dolara doğru hızla hareket edebileceği uyarısında bulundu.

REKLAMI KAPAT X