Gram altından yeni rekor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Gram altından yeni rekor
Doviz.com
01.03.2024 10:40

Gram altın, ABD'de açıklanan dünkü verilerin ardından mart ayına rekor tazeleyerek başladı.

Altın fiyatları, Fed’in yakından takip ettiği enflasyon göstergesinin açıklanmasının ardından yükselişine ivme kazandırdı.

Buna göre ons altın, dün 2050 doları test ettikten sonra bugün saat 10.30 itibarıyla 2046 dolardan işlem gördü.

Ons altın ve dolar/TL ile fiyatlanan gram altın ise 2062 liranın üzerine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Değerli Metal Analisti Tai Wong ise açıklanan verinin altında yükseliş bekleyenlerin aradığı bir bahane olduğunu belirterek, 2.065 dolar seviyesinde karşılaşılabilecek olası teknik dirence dikkati çekti.

Öte yandan dün açıklanan veriye ilişkin paylaşımında Wong, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesinin aylık %0,4 artmasının faiz indirimi beklentilerini haziran ayından daha erken bir tarihe çekmeyeceğini düşündüğünü aktardı.

Altın geleneksel olarak enflasyondan korunma aracı olarak görülse de, merkez bankalarının faiz adımları sabit bir getirisi olmadığı için altının cazibesini azaltma eğiliminde bulunuyor.

CME FedWatch aracına göre piyasalar ise şu anda Fed'in haziran ayında faiz indirimine gitme ihtimalini %51,9 olarak fiyatlıyor.

Kaynak: CME Fedwatch

Bu haftanın başlarında Fed yetkilileri ise faiz indirimi için kapının aralandığını ve ilk hamlenin muhtemelen bu yılın sonlarına doğru gelebileceğini söylemişti.

High Ridge Futures Metal Ticareti Direktörü David Meger ise konuyla ilgili paylaşımında, "Fed'in istikrarlı konuşmaları, faiz oranlarını düşürmek için acele edilmediğini ve bu haberin piyasada fiyatlandığını gösteriyor. Faiz oranlarının bir nebze daha erken düşürülmesi fikrini ima edecek potansiyel bir değişiklik olursa, bu altın için olumlu olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Bu gelişmelerin ardından yatırımcılar ise faiz indirimi takvimine ilişkin Fed yetkililerinden gelebilecek mesajları beklemeye başladı.

Yurt içinde piyasa katılımcıları ise küresel çapta ons altını etkileyen bu gelişmelerin yanında dolar kurunun seyrini etkileyebilecek gelişmeleri de yakından takip ediyor olacak.

İLGİLİ ANALİZ Altın küçük ama istikrarlı adımlarla yükseliyor Altın, haftanın başındaki iki iş gününde net bir yükseliş görünümü oluşturacak bir kapanış mumu alamasa da küçük ama istikrarlı adımlarla yükselişini sürdürdü.
REKLAMI KAPAT X