Güvenli liman alımları gram altını 1650 TL’ye yaklaştırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Güvenli liman alımları gram altını 1650 TL’ye yaklaştırdı
Doviz.com
09.10.2023 15:30

İsrail ile Filistin arasındaki askeri çatışmanın siyasi belirsizliği artırması, yatırımcıların güvenli liman varlıklara olan talebini artırırken, gram altın ise bu talebin desteğiyle 1650 TL’ye yaklaştı.

Siyasi ve finansal belirsizlik dönemlerinde güvenli bir yatırım aracı olarak görülen altın, son olarak İsrail ve Filistin arasında yaşanan gerilimden destek buldu.

Buna göre ons altın TSİ 15.30 itibarıyla %0,85 artışla 1.848 dolardan işlem görürken; gram altın ise %1,32 artışla 1.646 liradan fiyatlandı.

UBS analisti Giovanni Staunovo ise yatırımcıların güvenli liman arayışıyla birlikte altının en azından kısa vadede jeopolitik gerilimlerden fayda sağladığını belirtti.

İsrail ve Hamas arasında tırmanan şiddet, savaşın etki alanını genişletme riskiyle birlikte altının yanında ABD Hazine tahvilleri, dolar ve Japon yeni gibi güvenli liman varlıklara olan talebi de artırdı.

Staunovo ise ABD’deki yüksek faiz ortamının altın için bir engel olmaya devam edeceğini ancak Fed’in 2024 yılı boyunca daha güvercin tonda konuşmaya başlamasıyla altın fiyatlarının daha da yükselebileceğini söyledi.

Ancak Fat Prophets Maden Analisti David Lennox, İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin altına küçük bir prim katmasına rağmen daha büyük kazanımların ancak bölgede "çok daha ciddi bir gerilim" olması durumunda gerçekleşebileceğini belirtti.

Bu sebeple yatırımcılar da artan gerilimin ortasında savaşın gidişatını ve kapsamını yakından izlemeye devam edecek.

Haftanın ilerleyen günlerinde açıklanacak ABD enflasyon verisi ise Fed’in gelecek dönemlerde atacağı adımlara yönelik yatırımcılara ışık tutacak.

Öte yandan enflasyon rakamlarının ardından yatırımcılar çarşamba günü TSİ 21.00’de açıklanacak olan ABD Merkez Bankası'nın 20 Eylül tarihli toplantı tutanaklarını bekleyecek. Bu tutanaklardan da Fed’in adımlarına ilişkin ipuçları aranacak.

İLGİLİ ANALİZ İsrail gerginliğine altın nasıl tepki verebilir? Geçtiğimiz haftayı önemli bir destek seviyeden tepki alarak 1832 USD seviyesinden kapatan ons altının, hafta sonu İsrail’de yaşanan gelişmelerden sonra nasıl bir tepki vereceği merak konusu oldu. Bu sorunun yanıtını ise ons altının Rusya-Ukrayna savaşına verdiği tepkiye göre cevaplandırmaya çalışacağız.
REKLAMI KAPAT X