Kapalıçarşı ve bankalararası altın fiyatları arasındaki makas 100 liranın altına indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Kapalıçarşı ve bankalararası altın fiyatları arasındaki makas 100 liranın altına indi
Doviz.com
29.05.2023 16:52

İkinci turu tamamlanan seçimlerin ardından Kapalıçarşı’da düşen, bankalarası piyasada ise yükselen altın fiyatları sonrasında aradaki makas 100 TL’nin altına kadar geriledi.

Ons altın, ABD'nin borç tavanı anlaşmasının piyasadaki endişeleri azaltması sonrasında yatay bir seyir izlerken; gram altın ise bankalararası piyasada yükselişini hızlandıran dolar/TL’nin desteğiyle yükselişe geçti.

Seçim öncesinde Kapalıçarşı’da agresif bir yükseliş sergileyen gram altın ise %2’nin üzerinde değer kaybetti.

Bu gelişmelerin ardından Kapalıçarşı ve bankalararası altın fiyatları arasındaki makas da 100 liranın altına kadar geriledi.

Buna göre, ons altın TSİ 16.45 itibarıyla 1.946,01 dolardan işlem görürken, gram altın ise %0,56 artışla 1.256,97 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalıçarşı'da gram altın fiyatı ise %2,42 düşüşle 1.348,83 seviyelerinden işlem gördü.

Küresel piyasalarda ons altında son durum ne?

İngiltere dahil Avrupa'nın bazı bölgeleri ve ABD'nin tatilde olması nedeniyle işlem hacminin düşük olduğu haftanın ilk gününde ABD’nin borç limiti müzakerelerini sonuçlandırdığı haberi, belirsizliklerin ortadan kalktığına işaret ederek, altına olan güvenli liman alımlarının azalmasına yol açtı. Bu gelişme sonrasında ons altında ise yatay bir seyir izlendi.

Geçen haftaki ABD ekonomik verileri de faiz artışı ihtimalini kuvvetlendiren temel bir faktör olarak dikkat çekmişti. Buna göre, haftanın ilk işlem gününde Fed'in 13-14 Haziran toplantısında faizleri 25 baz puan artırmasına piyasalar %59,6 ihtimal vermeye başladı.

Altın fiyatları üzerinde satış baskısı yaratan bir diğer unsur ise dolar endeksinin son iki ayın zirvesine yakın seyretmesi oldu. Buna göre, daha güçlü bir dolar, sarı metali diğer para birimleri sahipleri için daha az cazip hale getirdi.

Ancak, Kinesis Money analisti Carlo Alberto De Casa, bu gelişmelerin ardından 1.900 doların üzerinde kalındığı sürece, daha fazla düşüş riski görmediğini belirterek, “Düşüş için küçük bir marj görüyorum, bu da en kötü senaryoda 1.800 dolar olabilir. Ancak daha fazla değil. Çünkü talep çok sağlam, ancak geçici düzeltme yaşanabilir." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X